Hormonsko neravnovesje pogosto privede do jeze, frustracij in čudnih čustev brez očitnega razloga, saj hormoni igrajo ključno vlogo pri zdravju in razpoloženju.

Vendar pa je lahko njihovo ravnovesje moteno, pogosto je to v perimenopavzi, med puberteto in menopavzo, pa tudi zaradi neustreznih življenjskih navad, nosečnosti, kontracepcijskih tablet, menstruacije in stresa.

Hormonsko neravnovesje in nihanje razpoloženja negativno vpliva na vas in tudi na ljudi okoli vas, zato je pomembno, da se opazujete in poznate in ne spregledate znakov neravnovesja:

6 najpogostejših znakov pa je:

LAKOTA

Hormonsko neravnovesje lahko privede do pogoste želje po hrani, zlasti po sladkorjih, ki je posledica visoke ravni hormona grelina, ki spodbuja apetit in v nas povečuje občutek lakote. Jejte zdravo hrano, z dobrimi maščobami. Izogibajte se stresu.

NIHANJE RAZPOLOŽENJA

Hormonsko neravnovesje pogosto privede do ponavaljajočega se nihanja razpoloženja izbruhov jeze, žalosti, sreče brez vidnih razlogov. Nihanje razpoloženja se sicer lahko pojavi tudi med menstruacijo in menopavzo, vendar ponavadi ne tako intenzivno.

Nivo progesterona z leti upada, progesteronu pa pravimo tudi hormon sreče in je naravni antidepresiv. Upadanje pa vodi v menopavzo.

UTRUJENOST

Konstantna utrujenost je lahko posledica višjih ravni kortizola. Ta hormon je odgovoren za stres.

NIHANJE TELESNE TEŽE

Če ste telesno redno aktivni in kljub temu pridobivate na teži, je vzrok lahko tudi hormonsko neravnovesje. Ko so hormoni v ravnovesju, le presnova narekuje izgubo teže.

V primeru hormonskega neravnovesja pa telo ne more pravilno izgorevati kalorij in teže ne moremo izgubiti. Največ maščobe se nam tako nabira v predelu trebuha.

IZGUBA LIBIDA

Hormonsko neravnovesje zmanjšuje libido. Ključni hormoni za ženski libido so estrogen, testosteron in ščitnični hormon in ko so v neravnovesju nam libido pade, vaša vagina postane suha, zaradi česar je spolno občevanje neprijetno in boleče.

NESPEČNOST

Težave s spanjem so pogoste pri hormonskem neravnoveje, zlasti med in po menopavzi, med 2-4 uro zjutraj.

Neravnovesje  povzroči tudi nočno potenje in povečano raven kortizola in nižje vrednosti estrogena in progesterona in vse to vpliva na kvaliteto našega spanca.

 

Ni “normalno”, če imate te simptome zato jih ne ignorirajte. Opazujte se, opazujte vaše razpoloženje, čustva, spanje, težo. Zakaj ne bi bili srečni, dobro spali in imeli vaše idealne teže? Vabim vas, da se z našimi vadbami znebite stresa in vzpostavite hormonsko ravnovesje!

Saša Kalin, mojstrica Joge obraza in inštruktorica Terapevtske joge

Kontakt:

Zaseyoga studio, Dolenjska c. 274, Ljubljana

e-mail:           zaseyoga@gmail.com

FB stran:       https://www.facebook.com/ZASEYOGA/