Povišana pitta (element ognja) v telesu lahko vodi v težave s spancem, hitro jezo, težave s kožo, zgago in izpadanjem las. Kako s prehrano omilimo presežek ognjenega elementa poleti?

 

Poleti je zrak vroč in vlažen. V ospredju je element pitte (ognja), ki povečuje vročino in vlago v naših telesih. Poleti je zato več možnosti, da se pitta v nas poviša in pade iz ravnotežja. Slednje lahko vodi v težave s spancem, hitro jezo, težave s kožo, zgago in izpadanjem las.

 

Da bi se naštetemu izognili, ajurveda predlaga rešitve s primerno dieto, telesno aktivnostjo in dnevno rutino, ki nam omogoča, da preživimo poletni čas mirni, uravnoteženi, zdravi in veseli.

S tem člankom se bomo posvetili izključno uravnoteženi poletni prehrani. Kakšna so priporočila ajurvede?

 

Ajurveda priporoča:

 

Pijte mlačne pijače, kot so voda, metin čaj, sadne sokove ali »lassi« (mešanica jogurta/vode/sladkorja/začimb). Lahko tudi pijete prevreto mleko, ki je bilo shlajeno na sobno temperaturo. Posebej hranljiva za pitto sta tudi sok granatnega jabolka in sok aloe vere.

 

Naredite si hladilen začimbni čaj tako, da vrete 2dl vode 2 minuti, nato ugasnete štedilnik in dodate ¼ čajne žličke komarčkovih semen, 2 vrtnična popka in 1 klinček. Shranite v termovki, vendar shladite na sobno temperaturo pred pitjem.

 

Jejte sladko, zrelo, surovo sadje, kot so melone, lubenice, jabolka, grozdje, breskve in češnje. Hruške so še posebej hladilne za pitto, zato poskusite vsak dan poletja pojesti po eno.

 

Priporočljive solate so kumarična, zelena solata, cvetačina, solata iz belušev, brokolija, bučk.

 

Priporočljivo je uživanje riža in mleka, saj imata hladilen učinek.

 

Uporabljajte hladilne začimbe, kot so kardamon, meta, komarček in janež.

 

Ajurveda odsvetuje:

 

Izogibajte se ledeno hladnim pijačam ali pijačam z mehurčki, saj te zavirajo prebavo.

 

Izogibajte ali zmanjšajte vse kofeinske in/ali alkoholne pijače, saj kvarijo ravnotežje pitte.

 

Izogibajte se kisle hrane, kot je trdi sir, kis in limone.

 

Izogibajte se slane in pekoče hrane.

 

Izogibajte se vseh oreščkov, priporočljivi so le olupljeni mandlji in surova, nesoljena, bučna in sončnična semena.

 

 

Za bolj poglobljeno in posameznikovi konstituciji in težavam prilagojeno ajurvedsko dieto je potrebno obiskati ajurvedskega zdravnika.