Veliko ljudi me sprašuje, če je res potrebno piti čaj pozimi, sladoled pa si privoščiti poleti ali ravno obratno. Treba je vedeti, da slane stvari grejejo, sladke pa hladijo. Izjema je med, ki ima dokazan grelni učinek. Če želite, da vas čaj pogreje za dlje časa, mu preprosto dodajte med namesto sladkorja.

Treba je vedeti, da zeliščni čaji in pravi čaj večinoma hladijo, razen čaj pu-erh, ki greje, saj pospešuje našo presnovo. priporočam, da zeliščne čaje pripravite z dodatkom kumine, ingverja in janeža, saj pospešujejo presnovo in s tem tudi grejejo. Sama se veliko poslužujem tudi cimeta, ki ga dodajam v pijačo in hrano. Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. Jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso.

Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvici, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičnemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami, pekoča paprika vas bo namreč pogrela, prav tak učinek imajo peteršilj, bazilika in sol. Za gretje priporočam tudi oreščke, odsvetujem pa ogljikove hidrate in mlečne izdelke, ki hladijo, razen jogurta in jajc, ki grejeta.

 

Tudi alkoholne pijače se razlikujejo med seboj: pivo hladi, žganje in vino, zlasti rdeče, pa grejeta.

Zato letos med prazniki raje nazdravljajte z vinom, namesto s pivom. Pa seveda zmerno in takrat, ko ne sedete za volan. Ne pozabite pa ob uživanju alkohola spiti tudi veliko vode, da se naslednji dan ne boste zbudili z neprijetnim mačkom.

kupon škarje caelle

CAELLE BRALKE POZOR! Če niste prepričane, koliko tekočine potrebujete, lahko vašo hidracijo preverite tudi z analizo telesne sestave, ki vam jo CAELLE podarja brezplačno! Prijavite se preko e-maila (kaly@spremenizivljenje.si) ali na številki 051 620 545. Poleg hidracije vam bodo izmerili tudi mišično maso, odstotek in stopnjo visceralne maščobe, ki vpliva na naše zdravje in posledično na nastanek kroničnih bolezni, preverili bodo vašo vitalnost, dnevno porabo kalorij in gostoto kosti. 

IN ŠE NEKAJ,  v praznično decembrskem mesecu vsaki podarimo še enourno brezplačno hidracijo obraza za dve osebi.