Kako si lahko pomagamo z naravnimi pripravki, kadar občutimo simptome, ki so značilni za moteno delovanje ščitnice kot so:  izčrpanost, utrujenost, visok nivo holesterola, izpadanje las, nizka telesna temperatura, hripav glas, zabuhel obraz, zaprtost.

Zmanjšano delovanje ščitnice pomeni upočasnitev presnovnih procesov, pospešimo jih na naraven način:

  • Rjavozelena alga poznana kot kelp vsebuje večjo količino joda, ki ga ščitnica potrebuje za svoje delovanje. V kolikor imate diagnosticirano avtoimunsko obolenje ščitnice, je pomembno pravilno razmerje med jodom in selenom. Pomanjkanje selena lahko vodi v intoleranco na višje količine ( več od 150 mcg dnevno )  joda in posledično zvišanje protiteles. Preden pričnete z jemanjem kelp alge pri Hashimoto je priporočljivo testiranje količine joda in selena v telesu.
  • Laneno seme je poznano po koristih za dobro prebavo, je pa koristno tudi za našo ščitnico. Pospešuje naravno tvorbo ščitničnih hormonov zaradi visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin. Zadostuje že ena velika žlica na dan.
  • Sladki koren je koristen, ker smo pri težavah z upočasnjeno ščitnico pogosto utrujeni. Uravnava proizvodnjo hormonov ščitnice in nam dvigne energijo. Vsebuje gliceretinsko kislino, ki lahko zavira določene vrste rakov ščitnice.
  • Svetlin pomaga blažiti simptome premalo delujoče ščitnice tako, da umirja močne mesečne periode in vpliva na regulacijo spolnih hormonov,  katerih neravnovesje se pokaže kot izguba las. Pripravimo ga v obliki čaja ali pa uživamo olje.
  • Kopriva lahko pripomore k boljšemu delovanju ščitnice saj vsebuje veliko joda. Pripravite jo kot čaj.
  • Ingver poznamo kot koristen gomolj, zaradi velike vsebnosti cinka, magnezija in kalija je dobra podpora naši ščitnici, ki je lahko upočasnjena tudi zaradi pomanjkanja le teh. Najbolj učinkovit je kot čaj z dodatkom medu. Tudi črni oreh vsebuje veliko magnezija in tako podpira delovanje ščitnice.
  • Z zelišči kota sta navadna konopljika in cimicifuga, uravnavamo nivo estrogena in tako pomagamo tudi ščitnici, da učinkovito pretvarja shranjevalni hormon T4 v aktivnega T3. Ker prevlada estrogena lahko moti delovanje ščitničnih hormonov, tudi če jih dodajate v obliki zdravila.
  • Gugulova smola je ayurvedska podpora delovanju ščitnice, uravnava razmerje med T4 in T3, ter poskrbi da ščitnica bolje absorbira jod. Še bolj je učinkovita v kombinaciji z ashwagando.

V kolikor pa naša ščitnica podivja in tvori preveč hormonov, si lahko pomagamo z meliso. Dišavnico ,ki umirja podivjano ščitnico, ter prekomerno bitje srca.

Za vsa vprašanja o ščitnici, pa se pridružite webinarju – spletnemu predavanju  v ponedeljek 26.2. ob 20.00 uri: brezplačna prijava na webinar

Želite celostno poskrbeti za svojo ščitnico in jo razbremeniti: v povezavi z ostalimi hormoni, avtoimunsko komponento, pretvorbo ščitničnih hormonov, boljšo absorpcijo hranil za ščitnico, pravilno prehrano za ščitnico, ustrezna testiranja in spremljanje rezultatov. Pridružite se vodeni trimesečni spletni delavnici na daljavo z individualno obravnavo.