Ko potujemo v tuje dežele, družini in prijateljem povečini vsi pošljemo razglednice, na katerih strnemo svoje vtise in občutje glede obiskane destinacije, nekateri od vas pa kupite tudi spominke. Magnetki, zastavice, plošče z glasbo, ki je tipična za ta del sveta – spominkov, ki jih prodajajo ulični prodajalci je toliko, da se med njimi težko odločimo za pravega.

Za vas smo pobrskali med spominki, ki jih uvrščajo med najbolj unikatne na svetu. Če boste v bližnji prihodnosti tudi sami obiskali katerega izmed krajev, kjer jih je moč dobiti, si jih privoščite in tako poskrbite za resnično nepozaben spomin na vaše potovanje.

 

Papir iz Firenc

Verjetno bo marsikdo izmed vas ob omenjenem spominku sumničavo pogledal, a dejstvo, ki ostaja, je, da so Firence znane po papirnatih proizvodih. Papir, ki ga lahko kupite tukaj, bo s svojim kreativnim dizajnom in ročno izdelavo unikaten spominek, ki bo hkrati čudovito darilo za vsakega obdarovanca.

 

Japonska lutka Daruma

Verjetno sta vaši prvi asociaciji, ko slišite besedo Japonska, suši in karate, a ta lutka je tam eden izmed najpopularnejših spominkov, ki jih premorejo. Gre za simbol sreče, ki ga izvorno povezujejo z budizmom. V kolikor želite staršem poželeti srečo ali pa zgolj dopolniti vašo polico s spominki iz popotovanj – Daruma naj bo prva izbira tistih, ki potujete na Japonsko!

 

Južnoafriška vuvuzela

Tisti, ki ste leta 2010 spremljali svetovno prvenstvo v nogometu, veste, da so vuvuzele razbesnele marsikterega gledalca. Vuvuzela je namreč dolg rog, ki proizvaja skorajda oglušujoč zvok. Dobite jih lahko v najrazličnejših barvah in velikostih, še posebej prav pa bodo prišli tistim, ki imate posebej nadležne sosede.

 

Usnjeni izdelki iz Argentine

Tako kot so Firence znane po papirnatih izdelkih, so usnjeni izdelki glavna branža Argentine. Tam boste lahko po ugodnih cenah kupili vse od usnjenih denarnic do torbic, hkrati pa boste  s tem, ko boste praktičnost spojili z idejo edinstvenega spominka, osrečili marsikaterega modnega navdušenca.

 

 

Indijski keramični proizvodi

Čeravno bi bila lahko vaša primarna izbira razglednica ali celo čudovit nakit, ki ga izdelujejo marljivi Indijci, vam predlagamo, da se raje odločite za katerega izmed njihovih edinstvenih keramičnih izdelkov. Kupite lahko pomanjšano verzijo Taj Mahala, skrinjico za nakit ali vazo za domače cvetje. Mojstri, pri katerih izdelek kupite, vam bodo zaupali tudi pomen oziroma zgodbo, ki se skriva za posamičnim izdelkom, kar bo spominku dalo še globlji pomen.

 

Se odpravljate v Španijo? Izberite pahljačo!

Če jo nameravate obiskati poleti, boste zagotovo občutili visoke temperature tega mediteranskega dragulja. Zakaj si torej ne bi kupili pahljače, ki bo kasneje služila tudi kot dragocen spomin na brezskrbne počitnice? Ne samo, da jo boste lahko uporabili vsakič, ko bodo temperature postale neznosne, popestrili boste tudi dekoracijo svojega doma.

 

Novinarka: Pia Fekonja

Foto: Pinterest