Pri nakupu sončnih očal je dobro imeti v mislih troje in sicer, da očem nudijo najboljšo možno zaščito proti UV žarkom, da so udobna in modna. Kljub modnim smernicah pa je smiselno upoštevati obliko in velikost sončnih očal, ki se lepo prilegata obrazu. Večina sončnih očal je izdelanih iz plastike. Najbolj kakovostna je polikarbonatna plastika. Običajno se uporablja za športna očala, saj se v primerjavi z navadno plastiko ali mineralnimi stekli težje zlomi. Pomemben je tudi material okvirja. V primeru kovine se je potrebno pozanimati, iz kakšnega materiala je in upoštevati možnost alergij. Pri plastiki so alergije manj verjetne.

Barva stekel sončnih očal je sicer stvar okusa, čeprav je v zvezi s tem dobro upoštevati nekaj dejstev. Rjava ali jantarno obarvana stekla bolj popačijo barve kot sivo obarvane leče. Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali pilot. Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast. Rdeče obarvana stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem. Stekla s polariziranimi filtri bistveno zmanjšujejo neprijetno bleščanje in so zato zelo uporabna pri vožnji, ribarjenju in aktivnostih na snegu.

V gorah in na morju se priporočajo čim manj prepustne leče z UVC zaščito, srednje zatemnjena očala pa za vsakodnevno uporabo. Vsa sončna očala nudijo enako raven zaščite proti UVA in UVB žarkom ne glede na barvo leče, kategorijo filtra in stopnjo zatemnitve. V Morela optiki sledijo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bodo potrudili, da najdemo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.

PREBERITE VEČ NA MORELA OKULISTI.

 

Vir, foto: Morela okulisti