Če vam ponoči mrtvijo roke, čutite bolečin ali mravljinčenje prstov na roki imate po vsej verjetnosti tako imenovani sindrom karpalnega kanala.

Sindrom karpalnega oziroma zapestnega kanala (SCC) prizadene zapestje in roko. Kadar se vnamejo tkiva in ostale strukture, ki potujejo skozi  karpalni kanal, lahko nastane kompresija oziroma stisnjenje živca. Posledice so mravljinčenje prstov in roke, občutek olesenelosti v roki in/ali bolečine, ki se lahko pojavljajo v celi roki. Običajno je več mravljincev in bolečin ponoči, pri nekaterih se mravljinčenje pojavlja tudi čez dan.

Bolečina je včasih tako huda, da bolnika prebudi iz spanja. Če s prizadeto roko dela nepravilno oz. jo preobremenjuje, se težave še poslabšajo. Lahko pride do izgube moči v mišicah dlani, največkrat v mišicah palca in prijemanje predmetov postane vse bolj oteženo. Če je živec stisnjen dlje časa, lahko določena živčna vlakna odmrejo. Pri takšnih težavah je potreben kirurški poseg.

Težave lahko zmanjšamo z nošenjem opornice izdelane po meri. V VI-DA Studiu opornico izdelamo individualno po roki. Vsak ima drugačno roko – tudi leva in desna nista enaki. To pomeni da je opornica izdelana ‘unikatno’. Nošnja opornice je še posebej priporočljiva ponoči, ker prepreči upogib v zapestju in s tem prepreči položaj, ki še poveča stisnjenje živca. Bolnik si opornico namešča predvsem ponoči, po potrebi tudi čez dan.

Iz tuje in domače strokovne literature je razvidno, da tudi operativni posegi in opornica ne morejo vedno odpraviti vseh težav, ker so težave v celi roki (ne samo v zapestju). Pri operaciji pa se z opornico razbremeni samo zapestni predel. Zato: Poskrbimo za celo roko oz. telo! Pri mnogih, ki imajo omenjen sindrom so težava tudi ‘zategnjene’ mišicah v ramenih, vratu in blokada pretokov po celi roki. Te težave lahko odpravite s posebno terapijo za roko, ki jo izvajamo. Rezultati so zelo dobri.

Vitamini skupine B igrajo pomembno vlogo pri tej težavi. Vitamin B3 prispeva k delovanju živčnega sistema. Vitamin B5 ima vlogo pri sintezi in presnovi nekaterih prenašalcev živčnih impulzov. Klamatska alga KlamaUp je eden izmed najbogatejših naravnih virov vitaminov B in ostalih hranil, ki so nepogrešljiva pri zdravju živcev, vključno z živcem dlani, ki je prizadet zaradi omenjenega sindroma. KlamaUp hkrati deluje na zmanjšanje stresnih faktorjev, ki so največkrat sprožilni dejavnik težave oz. stanje poslabšajo.

Energijsko prevodne kreme Venobis Sport&Relax lajša težave pri bolečih mišicah in poškodbah tetiv, vezi in sklepov, kajti pri sindromu karpalnega kanala pride do vnetja tkiva in ostalih struktur, ki potujejo skozi  karpalni kanal. Na zapestje in celo roko kremo nanesemo 3–5-krat na dan. Z masažo se učinek poveča.