Modna blogerka Urszula Makowska o newyorškem tednu mode modni trendi v 2018

Urszula Makowska je med največjimi vplivneži na področju mode in socialnega omrežja. Je modna Newyorčanka, ki ima zgolj na Instagramu več kot 116.000 sledilcev. Kot modna blogerka je bila povabljena na skoraj vsak dogodek newyorškega tedna mode, imenovanega New York Fashion Week (NYFW). Urszula s svojim modnim stilom vpliva na druge. Ob tej priložnosti tedna mode je imela intervju z našo ekipo in nam razkrila, kateri so modni trendi v letu 2018 glede na letošnji NYFW. 

Kaj si želiš, da bi kot modna blogerka videla na NYFW?

Za blogerje je to najbolj vznemirljivo in zasedeno obdobje leta načrtujemo, kakšne stajling bomo nosili in katere dogodke bomo obiskali. Veliko časa posvetimo usklajevanju, da bi bilo vse popolno izpeljano do zadnje potankosti, vključno s prevozom in hotelskimi nastanitvami. Osebno obožujem teden mode zame je nekaj zelo vznemirljivega. Sem modna zasvojenka in zelo rada se udeležujem modnih revij in predstavitev, da vidim, kaj so modni oblikovalci pripravili za kmalu prihajajoče letne čase. Vse to je umetniško delo, skozi katerega se izražajo. Ko je dogodek mimo, rada prihajajoče trende delim s svojimi sledilci in bralci. Med trajanjem letošnjega newyorškega tedna mode sem bila zelo navdušena, saj sem uradno prejela več kot 40 povabil, med katerimi so bila tudi vabila modnih dizajnerjev, kot so Badgley Mischka in BCBG Max Azria. Bila sem zelo ponosna na sebe kot na blogerko, da imam to možnost udeleževati se različnih oddaj in predstavitev. To je bil nek pokazatelj tega, kako daleč sem prišla v svoji karieri modne blogerke. Zelo sem se tudi veselila ne samo udeležitev teh različnih prireditev, temveč tudi srečanja prijateljev iz sveta mode, ki so prileteli v New York zaradi povezovanja in srečanj z ostalimi blogerji, ter seveda dela s fotografi, ki so fotografirali različne stile, ki sem jih nosila. 

Zakaj je za modno blogerko tako pomembno, da se udeleži tedna mode?

Teden mode je ekstremno pomemben za vsako modno blogerko oz. vsakega modnega vplivneža. V današnjih časih imamo modni blogerji in vplivneži moč ter vpliv na druge, s čimer narekujemo modne trende in s tem tudi prodajo. Na trgu dominiramo in to avtomatsko pomeni, da moramo vedno slediti modnim trendom. Sledilci in bralci se zgledujejo po nas kot po nekom, ki ima določeno znanje o modni niši in trgu. Poznajo nas kot eksperte, pri katerih dobijo modne ideje in inspiracije ali pa enostavno kupijo to, kar mi nosimo.  Teden mode nam omogoča, da smo v koraku s časom glede prihajajočih modnih trendov. Nadalje lahko vidimo, kateri produkti so trenutno priljubljeni in kateri kažejo potencial za prihajajoči letni čas ter kako lahko te kombiniramo z našim stilom. Nove trende lahko vidimo pred vsemi drugimi in na tak način lahko predstavimo nove inovacije pred našimi zvestimi sledilci in bralci na socialnih omrežjih. Poleg tega je teden mode zelo pomemben tudi s poslovnega vidika, saj nam omogoča, da spoznamo tudi ostale modne poznavalce, kot so modni blogerji, uredniki ali fotografi. Imamo možnost sklepanja novih poznanstev in potencialnega skupnega dela v prihodnosti. Te izkušnje doživljam osebno, saj sem s pomočjo tedna mode pridobila veliko prijateljev, s katerimi se medsebojno podpiramo ali celo organiziramo skupne projekte. Če potegnem črto, lahko rečem, da je teden mode za modnega blogerja koristen z vseh vidikov. 

Kateri dogodek NYFW se ti je najbolj vtisnil v spomin in zakaj? 

Najboljši dogodek iz tedna mode v New Yorku je bilo definitivno zakulisje znamke Aveda za Tibi. Osebno obožujem Tibi in sem se vedno želela udeležiti enega izmed šovov te znamke. Modne revije znamke Tibi so vedno ekstremno popularne. Veliko blogerjev si neizmerno želi udeležiti modnih revij te znamke. Imela sem srečo in čast, da sem lahko bila v zakulisju z znamko Aveda, saj imam zelo dober odnos z njimi sem ena od njihovih »influencerjev«. Videla sem lahko vse trende, povezane z lasmi, ideje, inspiracije, make up ter različne stile. Bila sem zelo vesela, da sem imela čast te trenutke preživeti s svojo modno družino Aveda in videti vse modne trende še preden so se pojavili v medijih. 

Kateri modni stil, ki si ga oblekla za NYFW, ti je bil najbolj pri srcu?

Eden izmed mojih najljubših modnih stilov, ki sem jih imela za modne revije, je bil tematski klasični Chanel videz. Kupila sem klasični blazer znamke Zara, ki je zelo podoben vibracijam Chanela z njihove modne revije S/S 2018. Pod blazerjem sem imela oblečen vijolični puli, ki sem ga kombinirala s čevlji Tubular blagovne znamke Kanyeja Westa. 

Kateri modni trendi bodo popularni letos glede na letošnji teden mode v New Yorku? 

V sezoni 2018/19 bodo v ospredje stopili številni modni trendi, ki se jih veselim. 

1. Karirasto

Trenutno je moderno skoraj vse, kar je karirasto, vendar ne skrbite, saj nas trend še dolgo ne bo zapustil. V prihajajočih sezonah pričakujte kariraste modne kose kot še nikoli prej. Bili bodo drznejši in v nasičenih odtenkih, kot je denimo drzna roza barva. V času tedna mode je namreč veliko modnih oblikovalcev pokazalo kariraste modne kose v rožnatih kombinacijah in zares so neverjetni. 

2. Prevelike bunde s krznom in »trench« plašči

V trendu bodo bunde s krznom in »trench« plašči. Ti bodo bolj dramatični kot kadar koli prej; v oči bodo padli skoraj vsakemu. Na modnih revijah smo videli bunde, ki so prevelike in v svetlejših odtenkih. Videli jih bomo jeseni in pozimi. Krznene jakne so bile vidne v svetlih barvah, in sicer od rumene do rdeče barve. V času NYFW so bili povsod vidni »trench« plašči z leopardjimi odtisi.

3. »Top silhueta« 

Eden novih trendov je t. i. »top silhueta«. Ta top je sestavljen iz dela kopalk, športnega nedrčka ali brezbarvnega dela z nedrčkom. Takšnih topov je bilo na letošnjem NYFW zelo veliko. 

4. Roza in rdeča barva

Pri barvnih trendih bosta prevladovali rdeča in roza barva, eni izmed najbolj vročih barv sezone. Na modni pisti smo bili povsod priča svetlo rozi in rdeči barvi. Tako bo kombinacija roze in rdeče zelo priljubljena. Večina oblikovalcev je uporabila kombinacijo obeh kosov.  

Kateri je tvoj najljubši modni trend letošnjega NYFW?

Eden izmed mojih najljubših trendov so definitivno cvetlične obleke v obliki zvonca. Na modnih revijah sem velikokrat zasledila, da so takšne obleke kombinirali s prikupnimi škornji. Sem velika oboževalka škornjev in cvetličnih krojev. Mislim, da je ta trend zelo prisrčen, ampak klasičen. Popoln je za vsako osebo, ki želi obleči nekaj enostavnega, kar je primerno za vsako priložnost.

Lektorirala: Sanja Berend