Veliko žensk se obrača name in sprašuje , kako lahko zmanjšajo , uredijo močne krvavitve in boleče menstruacije.

Najprej zakaj do tega pride?

Problem je lahko presnova estrogenov in kaj to pomeni?

Pomeni, da se vaš estrogen presnavlja po škodljivi preveč proliferativni poti, kjer nastaja oblika  4-OH ali 16-OH estrogenov, ki pospešujejo razraščanje tkiv tako na rodilih, izven rodil v črevesju, kot tudi na dojkah.

Presnova je lahko motena zaradi preobremenjenih jeter, motenega  delovanja žolčnika, neravnovesja  črevesnih bakterij, ki prav tako sodelujejo pri presnovi estrogenov, vse je lahko seveda posledica neustrezne prehrane, tudi zdrave kot je pira in njeni izdelki.

Motena presnova potem vodi v  presežek škodljivih estrogenov v telesu – poznan kot estrogenska prevlada ali estrogenska dominanca.

Prevlado močno proliferativnih oblik estrogenov občutimo kot tipične znake estrogenske prevlade:

Mrežaste žilice ali krčne žile, celulit, močne mesečne krvavitve, miomi na maternici ali jajčnikih, razdraženost ali menjava razpoloženja ali občutek strahu, glavoboli in migrene, posebno pred mesečnim ciklusom, nabiranje maščobe pretežno na bokih,  odstranitev žolčnika?

(znake najdete v vprašalniku Integrativne analize pod točko 5)

Pri prevladi estrogena jel lahko problem tudi premalo progesterona v primerjavi z estrogenom, simptome najdete pod točko 4 vprašalnika integrativne analize.

Progesteron je hormon, ki v drugi polovici ciklusa poskrbi da se zadebeljeno tkivo zgosti in imamo normalno menstruacijo, v kolikor ga primanjkuje in se je tvorilo preveč zadebeljenega tkiva potem so menstruacije močne in redke.

Pomanjkanje progesterona, pa je lahko tudi posledica preveč stresnega hormona kortizola, ki nadvlada progesteron. kar imenujemo tudi »kraja progesterona«.

 

Kako lahko rešimo te probleme.

Kontracepcija je lahko začasna rešitev. Pri obilnih krvavitvah so vrste kontracepcije ( Mirena) , ki preprečujejo zadebelitev tkiv lahko na kratki rok zelo koristne, vendar s tem nismo odpravili vzroka. V kolikor vzporedno delamo še na sebi s spremembami življenjskega sloga kor sem to naredila sama, pa se vzrok lahko odpravi ali vsaj omili.

Tudi dodajanje progesterona lahko pomaga ne pa vedno.

Večina kontracepcijskih sredstev, je na bazi estrogena, kar pomeni da v svoje telo vnašamo še dodatne estrogene in v kolikor je naša presnova le teh motena in je naše  telo nagnjeno k nastanku prevlade estrogenov, lahko to še poslabša situacijo, ker naše telo ni sposobno odstranjevati presnovnih ostankov estrogenov in  se le ti ponovno vsrkajo nazaj  v telo, kar pomeni da se vrtimo v začaranem krogu.

Dolgoročno se zadeve lotimo lahko bolj sistematično, kot učim tudi sama na svojih seminarjih in delavnicah.

Prvi korak, ki je najbolj koristen je obvladovanje stresa. Tako da priporočam, da si organizirate in planirate svoje dejavnosti na vseh področjih, tako službene, družinske, osebne in poskrbite za sproščanje. Tako boste uravnale čustveno komponento stresa, ki vam potiska predvsem vaš progesteron in ščitnico.

V svojih delavnicah pa obdelam predvsem prehransko komponento stresa. Hrana na katero je naše telo intolerantno, telo dojema kot stres in to lahko moti ritem hormonov. Pa tudi preveč smo se oddaljili od naravnega ritma naših hormonov, tako da se moramo nazaj spet tega naučiti. Vse to je del mojega video seminarja o hormonih in ščitnici.

Drugi korak pa je delovanje na presnovo estrogenov. Opažam, da je to popolnoma neznano področje tudi za medicino, kaj šele za navadne smrtnice.

V seminarju seveda poučim ženske kako se naš estrogen presnavlja in kako ga lahko preusmerimo na v pravilno smer, ki ne pospešuje prekomerne zadebelitve tkiv endometrija tako maternice kot izven nje.

Naučimo se telo očistiti odvečnega  estrogena in vzpostaviti njegovo pravilno presnovo.

Pri sebi sem opazila to čiščenje kot manj obilne menstruacije, manj boleče, dojke niso več tako trde in boleče, pa še celulit je popolnoma izginil brez tretmajev in krem.

 

Pridružite se skupini na daljavo, v kateri bomo skupaj uravnavale svoje krvavitve in počutje, ki je vezano na hormone, z mojim  vodenjem,  razlago testov in svetovanjem preko foruma v živo za vaša stanja in vprašanja.

Video spletni seminar je že posnet. Naročite si dostop do 8 ur predavanj v živo,

pričnemo že 10.4.

Več o seminarju: http://simonegodina.com/spletni-video-seminar-abc-hormonov-in-scitnice/