Vsa vprašanja, ki so se ti kadarkoli porodila o menstrualni skodelici so odgovorjena tukaj! Še vedno velja trditev, da je ženske težko razumeti — naše misli so morda res zapletene, naša telesa pa še toliko bolj. Zato se pred nakupom menstrualne skodelice dobro poduči o svojem telesu in pa seveda tudi o sami menstrualni skodelici!

Kako izbrati najprimernejšo menstrualno skodelico?

Nasprotno tamponom in vložkom, pravilne velikosti menstrualne skodelice ni lahko najti. Seveda nakup menstrualne skodelice ni natančna znanost, kljub temu pa lahko sledeči trije kriteriji omogočijo lažjo izbiro in nakup.

Starost, deviškost in nosečnost

Naše telo se nenehno razvija in enako velja za vagino, zato je v pomislek potrebno vzeti več faktorjev. Starost, na primer, vpliva na velikost tvojih bokov, s tem pa tudi na širino vaginalnih mišic. Podoben vpliv ima seveda deviškost, še pomembnejša pa je pretekla nosečnost — rojstvo ima prav tako velik vpliv.

Seveda je to pravilo zgolj splošno pravilo, saj se vsaka ženska razlikuje od drugih.

Kako visoko se nahaja tvoj maternični vrat?

Nekaj o čemer redko razmišljamo je velikost naše nožnice ter kako visoko se nahaja naš maternični vrat. Višje kot je, na primer, večjo menstrualno skodelico potrebuješ.

Kako ugotoviti, kje leži tvoj maternični vrat? Preprosto — v nožnico preprosto vstavi prst ter se počasi pomikaj nazaj. Prepoznala ga boš kot majhno bunkico z manjšim upadom v sredini.

Kako močan je tvoj tok?

Marsikatera ženska je prepričana, da je njen tok izjemno močan — v večini primerov se izkaže, da temu ni tako. Večina predstavnic ženskega spola ima popolnoma običajen in povprečno močan tok, ki bi zapolnil 2 – 8 žlic.

Povezava med močjo menstrualnega toka ter skodelico je seveda očitna — močnejši kot je tok, močnejša oziroma večja mora biti skodelica. Kadar si v dvomih, je vedno bolje pretiravati s kapaciteto (dokler upošteva vse ostale faktorje, ki smo jih našteli!).

S spodnjo tabelo lahko še podrobneje preučiš vse prej omenjene faktorje.

velikosti menstrualnih skodelic

Kako dolgo lahko uporabljaš menstrualno skodelico?

Ena izmed prednosti, ki venomer navduši uporabnice menstrualnih skodelic, je daljša uporaba. Nosiš jih lahko namreč tudi do 12 ur, kar je mnogo dlje kot je navada z običajnimi tamponi!

Ali menstrualno skodelico čutiš?

Na prvi pogled te bo menstrualna skodelica zaradi svoje velikosti popolnoma šokirala, ampak ne skrbi — če jo pravilno vstaviš, je med uporabo ne boš čutila.

Ali izstavljanje menstrualne skodelice boli?

Vsekakor ne. Če bi to držalo, ti zagotavljam, da menstrualna skodelica ne bi bila niti približno tako popularna kot je. Skodelica namreš ne izsuši telesa kot imajo to navado običajni tamponi. zato izstavljanje ni neprijetno.

Ti menstrualna skodelica otežuje gibanje?

Nikakor — menstrualna skodelica je eden izmed tistih sanitarnih pripomočkov, ki ti ne le omogoča prosto gibanje, temveč je tudi popolnoma neopazna pri izvajanju najrazličnejših športov. Uporabljaš jo lahko tudi pri gimnastiki in plavanju, pri tem pa ti ni treba skrbeti zaradi morebitne premočitve.

Lahko menstrualno skodelico uporabljam čez noč?

Seveda. Najpomembnejša stvar, na katero moraš pomisliti v primeru uporabe menstrualne skodelice čez noč je ta, da jo pred spanjem izprazniš in ta postopek ponoviš v jutru, ko se zbudiš.