Ste že razmišljale o nakupu menstrualne skodelice, pa vas določene stvari spravljajo v dvome? Brez skrbi! Ta prispevek je namenjen razbijanju ne le dvomov, temveč tudi predsodkov! Tu boste našle odgovore na vsa pomembnejša vprašanja.

Izbira prave velikosti

Pred nakupom je pametno premisliti o najprimernejši velikosti menstrualne skodelice. Ta je namreč odvisna od mnogih dejavnikov, med katere spada moč menstrualnega toka, starost uporabnice, deviškost, lega materničnega vratu, aktivno preživljanje prostega časa ter morebitne zdravstvene težave.

Za več podrobnih informacij o velikosti menstrualne skodelice kliknite tukaj.

Obstajajo tri različne velikosti menstrualne skodelice

Obstajajo tri različne velikosti menstrualne skodelice

Kako jo vstaviti?

Da se izognete začetnim neuspehom si lahko pomagate z različnimi metodami prepogibanja!

Poznamo tri načine: Srce (kjer s palci pritisnemo na sprednjo ploskev skodelice in jo sploščimo, nato pa oba konca prepognemo skupaj, da se srečata v sredini), Školjka (menstrualno skodelico primemo v roko, s kazalcem druge pa vrh skodelice na sprednji strani potisnemo navzdol, nato pa jo z drugo roko stisnemo skupaj, tako da se prepogne na sredini) in Trikotnik (skodelico primemo z obema rokama, pritisnemo na sprednjo ploskev skodelice in jo kot pri prvi metodi sploščimo, nato pa zgornjo desno stran skodelice diagonalno prepognemo proti spodnji levi strani skodelice).

Kako je s čiščenjem?

Menstrualno skodelico očistite kar s preprostim izpiranjem z vodo! Najprej izplaknite v mrzli vodi, ob izpraznjenju pa jo očistite z blagim intimnim milom, s katerim v nožnico ne vnesete dodatnih kemikalij. Čiščenje skodelice lahko tako rečeno opravite kjerkoli in kadarkoli – tudi na javnih straniščih!

Nekatere uporabnice se odločajo za čiščenje s pomočjo pomivalnega stroja, kar pa ni priporočljivo, saj lahko močni detergenti dražijo sluznico v nožnici.

Za več informacij o menstrualni skodelici kliknite tukaj!