Medicinska hipnoza je v svetu znanstveno utemeljena metoda zdravljenja. Čeprav je žal še vedno med ljudmi precej slabo poznana. Hipnoza je prva oblika terapije, kjer kot psihološko intervencijo za doseganje zdravilih učinkov uporabljamo jezik. Ker hipnozo uporabljajo tudi zabavljači in iluzionisti, predstavljajo jo tudi v filmih in literaturi, si ljudje pogosto ustvarjajo zelo napačne predstave tako o poteku hipnoze, kot njenih posledica in učinkih.

Hipnoza je izredno varna metoda

Celo varnejša od navadnega pogovora, saj človek pod hipnozo harmonizira svoje telo tako, da se povsem razbremeni pritiskov in zmanjša stresni odziv že samo zato, ker je v hipnozi. Nevarna je lahko le njena laična uporaba, kadar s hipnozo in postopki, ki hipnotizirajo (kar je večina zdravlilskih metod!) nestrokovno rokujejo laiki, ki nimajo zadostnih akademsko-psiholoških in medicinskih znanj.

Napačna prepričanja

Ob delu s klienti, vedno znova naletim na napačna prepričanja, ki si jih ljudje ustvarjajo o hipnozi. Najpogostejše je povsem napačno prepričanje, da je lažje hipnotizirati labilne in manj inteligentne ljudi. Ravno obratno je res. Pod hipnozo se dosti bolje izkažejo in sodelujejo stabilni in inteligentni posamezniki. Hipnoza je vendarle komunikacija, oblika komunikacije, kjer hipnotizirani nikakor ni v pasivni vlogi, ampak se odziva za hipnozo lasten način.

Moč podzavesti in nezavednega

V hipnozi dosežemo natanko tiste dele sebe, na katere v običajnem stanju nimamo neposrednega vpliva. Ta postopek tako sprosti vso tisto notranjo psihično moč, ki jo potrebujemo ne samo za razreševanje specifičnih težav, ampak tudi za doživljanje tako prijetnih stanj in sprememnjenih oblik zavesti, da lahko raziskujemo svojo duševnost ki vsebuje mnogo zanimivejše vsebine, kot bi mogli o njih brati v knjigah, ali gledati v filmu. Pod hipnozo lahko resnično uspešno doživljamo svoje sanje, ki jih potem, če se tako odločimo lahko tudi izživimo.

Več o hipnozi: www.psihoterapija-ordinacija.si