Ura tiktaka, slišite lastno dihanje, štejete ovce, že se vam zdi, da boste zdaj zdaj zaspali, pa nič … Številne študije so pokazale, da pomanjkanje ali pa slaba kakovost spanja lahko negativno vpliva na delovno sposobnost in pozornost. Če spite približno eno in pol uro manj, kot jih potrebujete, se bo vaša pozornost zmanjšala za približno eno tretjino. Kako si pomagati? 

Redna spalna rutina

Vemo, da to včasih ni preprosto, še posebej ob vikendih, vendar bi bilo dobro, da imate utečeno spalno rutino. To pomeni, da vsak dan oddidete v posteljo ter se zbudite ob približno istem času. Na ta način bo vaše telo vedelo kdaj je čas za počitek in boste zvečer lažje zaspali.

Postelja je za spanje

Ko ste v postelji poskusite pozabiti na računalnik in telefon (izogibajte se tudi hrane). Naj postelja ostane samo za spanje, saj tako telo vedelo, da je čas za spanje.

Bodite aktivni čez dan

Vaja ali kakršna koli telesna aktivnost čez dan je dobrodošla, po večerji pa si privoščite krajši sprehod. Izogibajte se telovadbi eno uro pred spanjem, ker vas bo še dodatno prebudila.

Pazite na to, kaj jeste pred spanjem

Najslabše, kar lahko pojeste pred spanjem, so živila, ki se prebavljajo dolgo časa. Pred spanjem se torej izogibajte rdečemu mesu, testeninam, čokoladi in sladoledu. Obrok pred spanjem naj bo res majhen. Privoščite si manjši kos purana na žaru, kakšen kos sadja, lahko pa tudi okusen sadni jogurt, kot je Jogobella Panna Cotta, okusna italijanska senzacija s posebno velikimi koščki sadja.

Izklopite se

Vsaj eno uro pred spanjem se izogibajte uporabi elektronskih naprav. Močna svetloba lahko zmede možgane in jih pretenta, da je dan. Rajši se pred spanjem sprostite s katero od dihalnih tehnik ali si privoščite toplo kopel. Iz glave poskusite odstraniti vse, kar vas skrbi in muči. Mračne misli zamenjajte s spomini iz svojega življenja, ki vam na usta izvabijo nasmešek.

V posteljo se uležite le, ko ste zaspani

Če v roku 15 do 20 minut potem, ko se boste ulegli v posteljo, ne boste zaspali, vstanite in se poskusite z nečim zamotiti. V posteljo pojdite ponovno, ko boste začutili zaspanost. Ne trudite se zaspati na silo. To bo le povečalo stres in dodatno spodbudilo budnost.