Ker so sanitarni pripomočki za ženske nekaj popolnoma vsakdanjega, se redko katera izmed nas vpraša o sami varnosti teh izdelkih. V zadnjem času je bilo veliko govora predvsem o sindromu toksičnega šoka (v nadaljevanju TSS).

Štejemo ga pod eno izmed vrst zastrupitve krvi, ki jo povzročajo bakterije Staphylococcus aureus. Te so za vaginalno sluznico povsem običajne, preveliko število le-teh pa lahko kaj kmalu privede do TSS. Nenadzirano razmnoževanje bakterij lahko poleg sekundarnih okužb po operacijah, ugrizih in opeklinah povzroči že sama uporaba tamponov! Najpogostejši povzročitelji so tamponi z višjo vpojno vrednostjo.

Simptomi

Za pravočasno zdravljenje je pomembno prepoznati ene najpogostejših simptomov sindroma toksičnega šoka. Mednje spadajo visoka telesna temperatura, mrzlica, bruhanje, driska, bolečine v mišicah, vrtoglavica in omotičnost, utrujenost, izpuščaji, ki spominjajo na sončne opekline, nenaden padec krvnega tlaka, rdeče beločnice, luščenje kože na dlaneh in podplatih ter ofpoved delovanja organov.

Ker je večina simptomov pogosta pri različnih boleznih, lahko TSS hitro zamenjamo za vsakdanje nalezljive bolezni. Zato je pomembno, da ob kakršnihkoli neobičajnostih obiščete osebnega zdravnika!

Image result for worried woman

Kako pogosto skrbite za svoje zdravje?

Zdravljenje

TSS se ugotovi s pomočjo krvnih testov, ki določijo delovanje ledvic in jeter. Ker je TSS resna bolezen, ki se lahko konča tudi s smrtnim izidom, vam bo ob prisotnosti sindroma zdravnik v najkrajšem možnem času predpisal učinkovite antibiotike.

Preventiva

Da čimbolj zmanjšate možnost razvoja TSS, tampone zamenjajte s higienskimi vložki ali menstrualno skodelico. Večina prisega na slednjo, saj se je izkazala za bolj praktično ter denarnici in okolju prijaznejšo alternativo.

Za izogib TSS je vsekakor obvezna tudi osebna higiena — umivanja rok po uporabi stranišča nikakor ne preskočite!