Čas pustnih krofov je za vse nas, ki imamo probleme s preobčutljivostjo na gluten, ki ni celiakija ( NCGS), kar hud čas.

Moram pohvaliti tiste, ki so pripravljeni narediti tudi take brez glutena, da se tudi tisti z občutljivostjo lahko to privoščimo. Brezglutenski zvonček, a na žalost samo v Ljubljani.

Kaj pomeni en krof za nekoga, ki je obolel za avtoimunsko ščitnico Hašimoto ali tudi katerokoli drugo avtoimunsko obolenje, kot je revmatloidni artritis, proriatični artritis, multipla skleroza, diabetes 1, vitiligo, lupus, luskavica, ulcerozni kolitis, celiakija… En sam krof lahko vrže naš imunski sistem iz tira. Ni nujno da občutimo bolečine v želodcu ali črevesju.

V kolikor imamo poleg preobčutljivosti  še izrazito prepustno črevesje, prisotnost še kakšnih drugih negativnih epigenetskih faktorjev kot so virusi v okolju, prehlad, preobremenjenost s stresom, nespanje, potem je naš imunski sistem še bolj obremenjen in lahko prebije mejo svojih zmožnosti.

Mogoče ne bomo tega opazili, kot neko veliko sprememebo, se pa v našem telesu dogaja prava vojna napadov, ko se protitelesa na različna tkiva ( ker pri avtoimunskih reakcijah telo napada lastna tkiva, svoje lastne priteine) v našem primeru ščitnice prekomerno pričnejo tvoriti in napadati. To pomeni, da ko mi vnesemo v telo krof poln glutena ( alfagliadina), zraven pa tudi nekaj kazeina ( proteina iz mleka, ker v krofu je seveda prisotno tudi mleko), telo te težko prebavljive proteine ne zmore razstaviti na manjše peptide, ki bi jih lahko uporabilo za gradnjo svojih tkiv. Te proteine telo zazna kot tujek in sproži nastanek različnih protiteles, v kolikor jev našem telesu šibki člen ščitnica bo tvorilo večjo količino protiteles na tkivo ščitnice (TPO).

Zakaj se to zgodi,? Naše telo alfagliadin ( gluten) pomotoma prepozna kot svoje tkivo ščitnice, ker sta si strukturi peptidov podobni.

To podobnost imenujemo molekularna mimikrija ali posnemanje molekul, ko telo zamenja gluten ( lahko tudi dtuge proteine) za svoje lastno tkivo in ga tako napada. Za takšen izziv našemu imunskemu sistemu je dovolj en pustni krof. Telo se sicer potem v koklikor kasneje po tem krofu ne zužijemo več glutena umiri a potrebuje spet najmanj tri mesece, da se imunski sistem vsaj za silo umiri in preneha požirati svojo ščitnico ali napadati možganske celice, popolnoma pa tudi do 18 mesecev, če smo res striktni pri ustrezni prehrani in življenjskem slogu.

Mogoče se tega premalo zavedamo in si rečemo: ” pa saj je samo en krof.” a v telesu tak krof naredi veliko škodo. Mogoče se zaradi enega krofa ne bomo zredili, a imunski istem v našem telesu smo prizadeli. Večkrat to počnmo bolj obremenjujemo svoje telo.

Če že ne gre si privoščite vsaj krofe brez glutena, ki mogoče ne bodo tako zmotili imunski sistema, a to da so brez glutena še ne pomeni, da so zdravi. Ravno tako vsebujejo veliko sladkorja in škroba ( riževega, krompirjevega ali koruznega),  ki bodo lahko škodili našemu organizmu.

Jaz jih bom spekla iz brezglutenske moke, kar v pečici, da ne bodo tako mastni, baje da super “ratajo”, sliko bom objavila na FB. Ne upam si tudi enega ne, ker sem pred nekaj tedni tako pojedla navadno pizzo iz pšenične moke in se mi je imunski sitem dobesedno sesul.

 

 

 

Certificirani integrativni zdravstveni trener za naravno hormonsko ravnovesje in žensko zdravje. Usposobljena za probleme povezane s hormonskim ravnovesjem in ženskim zdravjem, problematično kožo in stanji avtoimunskega spektra , ki jih rešuje po metodah funkcionalne medicine usmerjene na vzrok teh stanj izmed katerih sta najbolj pomembna prehrana in življenjski slog. Preko enostavnih korakov reorganizacije prehrane, kjer v svojih programih združuje več kot 100 različnih prehranskih teorij, ki jih prilagaja na vaše stanje in reorganizacije življenjskega sloga (spanje , stres, vadba, okolje), vas individualno ali preko spletnih delavnic in seminarjev popelje do transformacije stanja.