Osteoporoza – vsem dobro znana težava, ki pa jo lahko (k sreči) s pravilnimi preventivnimi ukrepi preprečimo.

Zaščita kosti je pravzaprav bolj enostavna, kot bi si morda sprva predstavljali; nanje vpivajo prehranjevalne navade, športna aktivnost in življenski slog. To je odlična novica, saj na vse našteto lahko vplivamo sami – na delo torej!

Zakaj je zdravje kosti tako pomembno?

Zanimivo je, da se kosti neprestano spreminjajo – medtem ko že nastaja nova kost, se stara počasi »podira«. V mladosti se kosti veliko hitreje obnavljajo, zato do težav načeloma ne prihaja, saj kosti nastajajo skorajda hitreje, kot je to potrebno. Po 30. letu se proces obnavljanja upočasni, kosti niso več tako prožne in počasi se težave se lahko začnejo.

Kako verjetno je torej, da boste zboleli za osteoporozo – bolezenijo, ki zmanjša kakovost in količino kostnine, ter oslabi kosti, da se zlomijo že pri najmanjših poškodbah ali navadnih obremenitvah – je odvisno od mase vaših kosti, ki jo pridobite do tridesetega leta in od tega, kako hitro jo potem izgubljate.

Kaj vpliva na zdravje kosti?

  • Količina zaužitega kalcija; če ga zaužijete premalo, tvegate zmanjšanje gostote kosti, kar poveča možnost za osteoporozo,
  • Fizična aktivnost; pri ljudeh, ki so fizično predvsem neaktivni, obstaja večja možnost osteoporoze,
  • Tobak in alkohol; ta dvojec precej škoduje večim spektrom zdravja, saj alkohol telesu preprečuje absorbiranje kalcija,
  • Spol; večjo možnost za osteoporozo imate, če ste ženska, ojoj,
  • Velikost; če ste izjemno vitki ali majhni, so možnosti za osteoporozo (žal) večje,
  • Genetika; družina in njene bolezni – če je osteoporoza v družini, seveda obstajaja večja verjetnost, da za njo zbolite tudi sami,
  • Motnje hranjenja; pri posameznikih, ki se bojujejo z anoreksijo in bulimijo, obstaja večja nevarnost za bolezni kosti, saj gre tudi tu za oteževanje absorbcije kalcija,
  • Nekatera zdravila; dolgotrajna uporaba zdravil, ki vsebujejo škodljive snovi (naprimer steroide), škodujejo kostem.

Seveda na vse dejavnike ne morete vplivati, vseeno pa lahko poskrbite za zdrav življenski slog, ki bo možnosti osteoporoze znatno zmanjšal. Osterocare žvečljive tablete zagotavljajo 100% priporočenega dnevnega vnosa kalcija, skupaj v kombinaciji z vitaminom D, cinkom in magnezijem. Magnezij ključno prispeva k ravnovesju elektrolitov, normalnemu delovanju mišic in seveda vzdrževanju zdravih kosti. Tablete ne vsebujejo umetnih barvil, konzervansov, glutena, soli, laktoze in kvasa.

VItabiotics tablete za zdrave kosti

Zagotavljanje ustreznega vnosa kalcija je ključnega pomena za moške in ženske vseh starosti. Več informacij najdete na spletni strani www.vitabiotics.si.

Ljudem prinašamo Novi val zdravja s področja vrhunskih prehranskih dopolnil Vitabiotics, športne prehrane, meritev arterijskega ožilja, meritev vitaminsko-mineralnega statusa, svetovanja za bolj zdravo in srečno življenje in s področja zdravja na delovnem mestu.