Velikokrat smo v življenju preveč strogi do samega sebe, ampak kaj se pa zgodi, ko smo premalo? Govorimo o tem smislu, ko nismo avtoriteta samemu sebi in posledično tudi drugim ne moremo biti. Ko je jeza takrat opravičljiva, a le za kratek čas, le do takrat, ko se odločimo, da je pa zdaj dovolj in da je čas, da se nekaj v našemu življenju spremeni.

Avtoriteta

Pomagala bo afirmacija: “Jaz sem sama sebi avtoriteta.” Dobro je, da si to velikokrat ponavljate in tudi verjamete v to. Sami sebe spravite v red, ne govorimo namreč o strogosti, da bi se kaznovali, ne, govorimo o “zdravi strogosti”, tista, ki vnese red in disciplino v vaše življenje, ki jo je včasih občutno premalo. Zaradi tega se lahko zgodi, da ne izrabimo svoje notranje moči za izboljšanje življenja, če nismo sami sebi avtoriteta.

Odnos drugih do nas

Posledično pa se to kaže tudi v odnosu drugih do nas. Kar naenkrat nas ne jemljejo resno, če nimamo avtoritete. Imajo nas lahko tudi za samoumevne, ker vedo, da nimamo postavljenih mej, tudi sami ne vedo, kje je meja primernega obnašanja in spoštovanja do nas samih, Ko smo sami sebi avtoriteta, postanemo avtoriteta tudi drugim ljudem.

Malo jeze je dovoljeno

Ko si rečete dovolj je in da ne želite, da drugi nenehno hodijo po vas, je to tista kratka jeza, ki je produktivna, saj vas spodbudi, da spremenite svoj odnos do sebe in s tem posledično tudi do drugih. Postavljate meje in določena pravila, ki so pa v življenju včasih tudi nujna. Primer: Če vas nekdo užali, mu boste jasno dali vedeti, da to pri vas ni sprejemljivo in da se z vami tako ne bodo obnašali ali pa se boste vi odmaknili od takšnih ljudi.

Jasno in glasno

Jasno in glasno povejte, kaj si mislite in ne sklepajte kompromisov, če vam niti malo niso všeč. Ne pošiljajte mešanih signalov, bodite odločni in jasni v svojih namerah, če vam kaj ni všeč to jasno izrazite in povejte svoje mnenje razločno. Naj vas ne navdajajo mešani občutki kot so: (ali bi to povedala ali ne, velja, zdaj sem povedala jasno, zdaj bom pa malo pihala na dušo in na nek način “opravičila”, ker sem bila preveč direktna). Pa kaj še, dokažite, da imate avtoriteto in stojite za svojimi prepričanji.

 

Foto: Instagram