Laži so del vsakdana. Vsi smo kdaj v situaciji, ko se na hitro zlažemo, kajne? Ko pa partnerja dobimo na laži, vedno boli in nas zelo prizadene. Ker potem takoj pomislimo, kaj vse se nam je še zlagal in da morebiti živimo v lažeh. Zdi se nam, da živimo v hišici iz kart, ki se z vsako lažjo bolj podre. Vam je ta občutek kaj znan?

Tole je nekaj znakov, ki razkrivajo, da se nam partner laže. Gre predvsem za neverbalne pokazatelje, ki nam sporočajo, da je laž bila izrečena.

Seveda veljajo ti znaki tudi za nas, ko se zlažemo. Da se razumemo.

  1. Pokašljujemo in tako skušamo očistiti grlo. To je stresni odgovor na nagonsko situacijo boj ali beg. Kajti, izrekanje laži sproži v našem organizmu stres.
  2. Težje požiramo. Lažnivec ima bolj suho grlo in težje požira slino.
  3. Premikanje čeljusti naprej in nazaj. S tem lažnivci nehote dražijo žleze, ki proizvajajo slino, da s tem navlažijo suho grlo, ki je rezultat laganja
  4. Usmerjenost pogleda je obrnjena proti izhodu, saj naše oči pokažejo točko, proti kateri bi želelo iti naše telo. Lažnivci običajno gledajo proti najbližjim vratom, saj želijo psihološko zbežati iz tesnobne situacije, v katero jih je spravilo laganje. Enak znak je, ko začne lažnivec gledati na uro.
  5. Konice čevljev kažejo proti izhodnim vratom. Torej bi lažnivec sedaj najrajši pobegnil skozi njih, da bi se tako izognil neprijetni situaciji, ki jo vedno kreira laganje.
  6. Pomanjkanje gest, ki izražajo sočutje. Kaže se tako, da glavo nagnemo bolj naprej k sogovorniku ali na rahlo tapkamo po mizi. Če kaj zanikamo ter uporabljamo poleg geste sočutja, to običajno zaznamo kot resnico.
  7. Gibanje glave in telesa nazaj, ko izrekamo laži. Zakaj ravno nazaj? Ker s tem povečujemo razdaljo sebe od sogovorca, ki mu lažemo, lahko bi se reklo, da bežimo od laži
  8. Povečano potenje rok kaže na to, da se človek nasproti nas laže.

Mene so učili, da ima laž kratke noge in da se bo prej kot slej izvedelo, da sem se zlagala. Verjetno tudi zaradi tega ne maram laži, saj mi povzroča zelo neprijetne občutke in me res na polno spravlja v močan stres. Res je pa tudi, da se včasih nehote malce zlažemo, ko se nam ne da razlagati kakšnih zadev. Neke statistike pravijo, da se vsak človek na dan zlaže vsaj desetkrat. Kar bi pomenilo, da smo kar naprej v stresu tudi že zaradi majhnih laži. Če se le da, se jim izogibajte.

svetovalnica