»Ko človek ne ve, v katero pristanišče bi vplul, ni noben veter zanj pravi.«

Seneka

V seriji množičnih skrbi in vsakodnevnih opravil marsikdo postane ujetnik lastnih navad, omejujočih prepričanj ter podvržen vplivu bližnjih. Pri tem pa pozabi na sebe, svoje želje, sanje in cilje. Nato ostanejo presenečeni, ker so pristali na popolnoma drugačnem kraju, kot so ga načrtovali.

Moje življenje ≠ Moje sanje

Le redki so tisti, ki svoje delo opravljajo z veseljem in radostjo. Večina izbere prvo ponujeno zaposlitev, da s tem pridobijo zagotovljen finančni prihodek, kar je popolnoma razumljivo, le pozabiti ne smete nase. Mnogi svoje želje odložijo na stran, samo za nekaj časa, a ta se po navadi razvleče v mesece, leta in desetletja. Želje ter vizije pa počasi bledijo in nazadnje popolnoma izpuhtijo.

Nikoli ni pravi čas!

Življenje je prepredeno s številnimi nepredvidenimi dogodki in situacijami, s katerimi se je vsak posameznik prisiljen soočati vsakodnevno. Vedno se pojavi vsaj en izgovor ali dva, zaradi katerega trenutno ne zmorete uresničevati svojih ciljev, kaj šele sanj. Z navajanjem številnih »dejstev«, ki onemogočajo uresničevanje lastnih kariernih želja, se počutite mnogo bolje in olajšane. Našli ste ravno pravšnje ovire, ki vam navidezno preprečujejo živeti vaše lastne sanje. Žal je realnost takšna, da nikoli in prav nikoli ne bo pravi trenutek za uresničevanj vaših želja. Čeprav se trenutno počutite razbremenjene, ker ostajate in delujete znotraj svoje cone udobja, ta sreča ne traja dolgo. Vedno znova vas bo nekaj znotraj vas opozarjalo in opominjalo na vaše sanje. Bolj jih boste odrivali na stran, vedno glasnejše bodo postajale.

Tudi počasi se daleč pride

Zagotovo je res, da v enem dnevu ne morete postoriti vsega ter doseči zastavljenih ciljev. To je enako, kot če bi pričakovali, da boste zgradili hišo v enem dnevu ali zgolj v enem tednu. Takšne želje in pričakovanja so popolnoma nerealna. Pri takšnem projektu, kot je gradnja, so potrebne številne predpriprave in načrtovanje: od tega, kje si želite živeti in graditi, kakšna naj bi zgledala vaša hiša (velika, prostorna, pritlična), boste imeli veliko parcelo z vrtom ali samo dovoz in parkirišče z malo zelenice? Ko pričnete enkrat graditi, se vam zastavijo še številna dodatna vprašanja, ki zahtevajo odgovor. Torej za sleherno izvedbo je potreben določen čas. Nič mogočnega se ne da ustvariti v hitrem in kratkem času. Tudi, če posejete zgolj solato na vrtu, je potreben čas, da seme vzkali in zraste. Isto je z vašimi željami in cilji. Pomembno je le, da ne opustite svojih lastnih vizij in da vsakodnevno ali tedensko storite vsaj nekaj v želeni smeri. Vsak enkrat prispe na cilj, pa četudi s hitrostjo 40 km na uro. Pomembno je le, da veste, kam ste namenjeni in katero pot boste uporabili.