Pred slabima dvema dnevoma smo obeležili začetek letošnjega poletja, ki je uradno oznanilo čas za obisk naše najljubše plaže. Morda pa je tokrat nastopil čas, da razbijete monotonost vsakoletnega obiska morja s spoznavanjem središč tujih držav Evrope. Nikar se ne ustrašite besedne zveze past za turiste – obstaja namreč zadosten seznam razlogov, zakaj tolikšno število obiskovalcev vsak dan oblega prestolnice priljubljenih evropskih držav.

Glede na raziskave se največ ljudi odpravlja na obisk Londona, Pariza in Rima, kar pa je seveda popolnoma razumljivo. Vsako izmed teh mest obiskovalca namreč navduši s svojo zgodovino, arhitekturo ter posebno atmosfero, ki se razlikuje iz kraja v kraj. Da spoznate tudi kulturo ostalih mest, sem sestavila spisek najzanimivejših prestolnic, ki jih lahko dodate seznamu poletnih potovanj.

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

Stockholm ni le glavno mesto Švedske, temveč tudi t.i. prestolnica celotne Skandinavije, kjer se prepletata tradicija in moderna tehnologija. Čeprav Švedska, iz katere izvirata tako IKEA kot tudi skupina ABBA, spada v skupino severnih držav, se v juliju in avgustu temperature dvignejo tudi nad 20ºC, obenem pa vas hladi sveži skandinavski zrak. Nasmejani Švedi navdušujejo s svojo voljo in težko razumljivim jezikom, ki se za mišjo dlako razlikuje od norveščine.

Ustavite se na tržnici, kjer vas bodo navdušile unikatne švedske jedi in sveža živila ali obiščite enega izmed številnih muzejev, posvečenih tisoče področjem. Ljubitelji literature se poglobite v Švedsko narodno knjižnico, kjer hranijo literarna dela izpred 350 let.

Sproščeni potek življenja v Stockholmu spominja na pravljico

Sproščeni potek življenja v Stockholmu spominja na pravljico

AMSTERDAM, NIZOZEMSKA

Kot ogromna ljubiteljica del Vincenta Van Gogha nikakor nisem smela spregledati možnosti obiska Amsterdama. Čeprav od potovanja minevata že dve leti, mi je mesto ostalo v zelo dobrem spominu – vse od ogleda Van Goghove galerije, do obiska mlinov na veter, ozkih ulic rdeče četrti in iskanja souvenirjev brez simbolov marihuane.

Čeprav sem si znamenite kanale, podobne tistim v Benetkah, ogledala zgolj z ulice, se je veliko število zaljubljenih odločilo za romantično vožnjo po sicer smrdeči vodi. Namesto rezervacije dragih sob v večzvezdničnih hotelih vam predlagam katerega izmed mnogih mladinskih hostlov – ta opcija je priljubljena predvsem pri turistih, ki želijo večino denarja nameniti ogledu znamenitosti namesto dragi namestitvi.

Barvne hiše Amsterdama so najbolj prepoznaven element mesta

Barvne hiše Amsterdama so najbolj prepoznaven element mesta

MADRID, ŠPANIJA

Obisk glavnega mesta Španije je primeren predvsem za ljubitelje visokih temperatur. Že v sicer hladnih jesenskih mesecih, ki sem jih lansko leto preživela v manjših španskih mestecih, je vročina namreč primerljiva s poletno. Živahni karakterji domačinov so eni glavnih razlogov za obisk Španije, sledi pa jim neverjeten športni duh nogometnih navdušencev.

Pomemben del španske kulture predstavlja njena kulinarika, ki je najbolj razvita ravno v prestolnici. Od gaspača do sangrie vsak obiskovalec najde kos kulinaričnega sveta, ki zadovolji njegove želje.

V glavnem mestu Španije nikdar ne zmanjka dogajanja

V glavnem mestu Španije nikdar ne zmanjka dogajanja

DUBLIN, IRSKA

Prestolnica Irske, iz katere izvira priljubljeno temno pivo Guinness, je kot nalašč za skupinski obisk. Moje izkušnje segajo v zdaj že minuli začetek februarja, ko smo se z nekaj bližnjimi prijatelji odločili za pokušnjo mestnega življenja onkraj severnega morja.

Brez natančnejšega načrta smo se znašli v samem središču Dublina, kjer smo v času dnevne svetlobe obiskovali vse mogoče znamenitosti. V najglobljem spominu je ostala predvsem pivovarna Guinness (kjer smo imeli možnost natočiti svoj lasten kozarec in si pridobili naziv profesionalnega točaja), Moherski klifi (do katerih smo po dolgih urah vožnje z najetim kombijem prišli v času najhujšega vetra) ter Trinity College. V večernih urah smo se odpravili na lov za najbolj avtentičnim irskim barom, v katerih sta nas že ob samem vstopu preplavili neopisljiva energija in atmosfera. Nikakor ne smem pozabiti omeniti neverjetne prijaznosti in prešernosti prebivalcev!

Nočno življenje v Dublino je pestro

Nočno življenje v Dublino je pestro

REYKJAVIK, ISLANDIJA

Pokrajina glavnega mesta Islandije se zdi skorajda pretirana – ledeniki, slapovi, polja lave, mavrice, potoki in gorske verige sestavijo pravljično mesto. Da temu dodamo kanček čarobnosti, se lahko odločimo za ogled polarnega sija, ki je kot nalašč najbolje viden ravno v času poletja. Z vikinško zgodovino in kulturo se mesto poveže v enovito celoto, v kateri vas obda posebna atmosfera, značilna le za Reykjavik.

Željo po sprostitvi lahko zadovoljimo z obiskom Modre lagune, unikatnih geotermalnih toplic na enem izmed polj lave v Grindavíku. Obiskovalci izbirajo med različnimi masažami in terapijami, ali pa se odločijo za sproščeno namakanje v vroči vodi. Za bolj aktivne je na voljo tudi gorsko kolesarjenje, pohodništvo, jahanje islandskih konjev ter številni vodni športi.

Popolnoma samosvoj Reykjavik navdušuje s svojo unikatno pravljično podobo

Popolnoma samosvoj Reykjavik navdušuje s svojo unikatno pravljično podobo