Ste se kdaj spraševali o majhnih številkah s puščicami okoli njih, ki so na dnu plastičnih posod ali na plastenkah? Te male številke označujejo vrsto plastike, namenjene pa so potrošnikom, ki bi radi vedeli, ali se embalaža reciklira in kako jo reciklirati. Prav tako se uporabljajo za informacije, iz katerega plastičnega materiala je embalaža.

Nekatere vrste plastičnih posod vsebujejo bisfenol A (BPA), ki je pravzaprav organska spojina z dvema fenolno funkcionalnima skupinama. Bisfenol A se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike in epoksi smole skupaj z drugimi komponentami. Živali, ki so v različnih testiranjih prejele višje odmerke te spojine, so imele vrsto zdravstvenih težav, od neplodnosti in debelosti do več vrst raka.

Katero plastiko pa vi uporabljate? Vedno je najbolje, da uporabite stekleno ali jekleno steklenico oziroma posodo. Toda, ko ni druge možnosti, naj ima steklenica naslednje črke in številke. Ti so glede na izbiro nekoliko bolj zdravju prijazne:
# 2 HDPE (polietilen z visoko gostoto) ali
# 4 LDPE (polietilen nizke gostote) ali
# 5 PP (polipropilen)

Oznake na plastiki

 

Druge oznake, ki so zdravju veliko bolj škodljive, pa so:

1 – PETE (polietilen tereftalat etilen) – uporablja se predvsem v mehkih steklenicah pijač, zabojih za živila, za mikrovalovne pečice, pladnje hrane. Lahka in poceni, hkrati pa najbolj razširjen plastični material v uporabi. Reciklirati ga je enostavno.
2 – HDPE (High Density Polyethylene) – v glavnem se uporablja za vsebino gospodinjskih kemikalij (šamponi, detergenti, itd), za vrečke za smeti, izdelke kratkih prehrambenih rokov (kot so jogurt, itd.). HDPE predstavlja dokaj skromno tveganje za širjenje kemikalij. Tuti to je enostavno reciklirati.
3 – PVC (Polyvinyl Chloride) ali V ali DEHA – pogosto se uporablja za plastične steklenice, jedilno olje, kozarce arašidovega masla, detergenta. Za človekovo zdravje predstavlja nevarnost, saj lahko pronica kemikalije. Vsebuje tudi klor, ob vžigu oddaja strup. PVC-ja se je potrebno izogibati, saj ga povezujejo z rakom na jetrih. DEHA je povezan z negativnimi učinki na težo jeter, ledvic, vranice, tvorbe kosti in telesa. Ni ga enostavno reciklirati.
4 – LDPE (Low Density Polyethylene) – prisoten v embalažah za zavijanje, v samopostrežnih vrečkah itd. Material ni elastičen, ampak idealen  za embalažo, izolacijo in tesnjenje. Varen, vendar ga je težko reciklirati.
5 – PP (Polypropylene) – najbolj primeren material za vrenje, uporablje se za slamice, ketchup steklenice, otroške stekleničke itd. Varno, vendar ga je težko reciklirati.
6 – PS (Polystyrene) – je odlična sestavina za izolacijo in se uporablja za peno polistirena (EPS), splošno znano kot stiropor. Izdelujejo ga za namen embalaže hrane, jajčnih kartonov in skodelic za enkratno uporabo. Lahko pronica in je toksičen za možgane in živčni sistem. Prav tako je bilo ugotovljeno, da vpliva na rdeče krvne celice, jetra, ledvice in želodec. Težko ga je reciklirati.
7 – DRUGO (Polycarbonate) – sem spadajo vsi materiali, ki ne pripadajo zgoraj naštetim klasifikacijam. To je pogosto prisoten v zabojnikih, v športnih vodnih steklenicah, v nekaterih prozornih plastikah, v jedilnem priboru itd. Lahko pronica bisfenol A, kemikalijo, ki posnema delovanje hormona estrogen. Ugotovljeno je bilo, da škoduje zdravju, povzroča raka na prostati, disfunkcije jajčnikov, genetske okvare, itd.