Obstaja veliko razlogov za pridobivanje telesne teže pri ženskah. Razlogi so lahko tako napačna prehrana, hormonsko neravnovesje, premalo gibanja, stres ali pa je vzrok v drugih zdravstvenih težavah. Če ste zaskrbljeni zaradi vaše telesne teže, je prva stvar, ki jo morate storiti, da to raziščete in pravilno ukrepate.

Torej, najprej je potrebno poznati razlog za vašo prekomerno težo in šele potem lahko razmišljamo o tem, kako jo izgubiti. Žal pa se večina ljudi ne zaveda, da lahko pridobijo težo tudi zaradi hormonskega neravnovesja.

Ženske so ponavadi bolj dovzetne za hormonsko neravnovesje, to se lahko pojavi pri ženskah vseh starosti.

Študija narejena na to temo je pokazala, da so metabolizem, hujšanje, apetit, hormoni medsebojno povezani. Torej, da bi vedeli, kako shujšati, ko so naši hormoni v neravnovesju, je treba vedeti kaj več o hormonih, ki povzročajo povečevanje telesne teže.

Obstaja šest hormonov, ki so “odgovorni “za povečevanje teže pri ženskah. Poglejmo si jih podrobneje:

  1. Ščitnični hormoni

Ščitniči hormon je odgovoren za naš metabolizem, ki igra veliko vlogo v našem telesu. Je hormon zadolžen za izgorevanje kalorij Ščitnica nadzira presnovo v vsaki celici telesa. Pomanjkljivo delovanje te žleze lahko botruje številnim simptomom. Naj omenim nekaj najbolj značilnih: pridobivanje telesne teže, suha koža, težave z nohti, nizka telesna temperatura, lenobnost oziroma apatičnost in težave s spominom.

Ženske se soočajo z veliko težavo z nepravilnimi menstrualnmi cikli. Nizka raven stopnje presnove neposredno vplivajo na težo našega telesa. Torej, če ste naleteli na katerega od zgoraj naštetih simptomov, preverite vaš ščitnični hormone.

  1. Estrogen

Estrogen je še en hormon na našem seznamu, ki prispeva k povečanju telesne mase. Imenujemo ga tudi ženski spolni hormon. Nizka raven estrogena vodi k povečanju telesne mase. Ker imamo  ženske opraviti z menstrualim ciklom vsak mese in v  času menstruacije, se raven estrogen spusti nizko, kar tudi vpliva na povišanje telesne teže.

  1. Progesteron

V obdobju menstruacijskega cikla, se raven progesterona  zelo zmanjša na nizk, toda to  neposredno ne vpliva na pridobivanje teže. Znižane ravni progesterona povzročajo težave zadrževanja vode in napenjanje pri ženskah.

Skupaj s povečanjem količine vode v telesu, se povečuje tudi teža.

  1. Testosteron

Zaradi nihanja ravnih hormonov v telesu se pri ženskah pojavljajo razne motnje. Ena takih motenj pri ženskah je sindrom policističnih jajčnikov (PCOS). Ta motnja se pojavi pri ženskah, ko je povečana raven testosterona v telesu.

Povečanje testosterona se kaže v številnih zdravstvenih težavah, kot so pridobivanje teže, motnje menstruacije, dlake na obrazu, akne in neplodnost. Teža telesa je odvisna od ravni testosterona, saj je odgovoren za povečanje mišične mase pri ženskah.

V obdobju menopavze, ko raven testosterona pade in se stopnja presnove zmanjša, se to odraža v povečanju telesne mase.

  1. Insulin

Insulin je najbolj pogosto omenjen med hormoni. Ta hormon se proizvaja z beta celic, ki so prisotne v trebušni slinavki. Insulin pomaga pri nadziranju maščobnih celic in ogljikovih  hidratov, ki so prisotni v našem telesu. Insulin  omogoča telesu, da izkoristi trenutno glukozo v našem telesu.

Visoke ravni inzulina v krvi prispevajo k povečanju telesne teže.

  1. Kortizol oz. Stresni hormon

Kortizol, ki se imenuje tudi stresni hormon je pomemben hormon v našem telesu. Ima velik vpliv na našo telesno težo. Povišane vrednosti kortizola neposredno vplivajo na pridobivanje teže. S povečanjem vrednosti kortizola, se povečuje apetit in s tem se povečuje naša teža.

Jaz vam svetujem, da se izogibate stresu in delate vaje, ki vzpostavljajo hormonsko ravnovesje in jeste primerno hrano…čimbolj naravno in sezonsko.

Vzemite si čas zase in svojo sprostitev! Vabim vas, da se z našimi vadbami znebite stresa in vzpostavite hormonsko ravnovesje!

Saša Kalin, mojstrica Joge obraza in inštruktorica Terapevtske joge

Kontakt: Zaseyoga studio, Dolenjska c. 274, Ljubljana

e-mail:           zaseyoga@gmail.com

FB stran:       https://www.facebook.com/ZASEYOGA/

Sem človek, ki nenehno in neumorno raziskuje vsa področja boljšega počutja, zdravja in bivanja človeka. Tako sem med raziskovanjem boljšega počutja zase srečala Jogo Obraza pri Savini Atai. Prevzela me je, ker sem se tako hitro počutila bolje in lepše J Joga obraza poskrbi za čisto vse hormone, pretočnost, vse organe in enostavno zažariš. Ni vadbe, ki zahteva tako malo in daje tako neverjetno veliko. Sem mamica dvema sinovoma in kmalu bom tudi babica. Večino časa sem bila samohranilka in ni bilo vedno lahko. Jaz pravim nikoli ne obupaj, ker vedno posije sonce. Z vztrajnostjo in delom na sebi vsakomur uspe, tudi tebi bo!
https://www.facebook.com/ZASEYOGA/