Zamenjava oken je lahko velik projekt, a prinaša številne prednosti za vaš dom. Nova okna so zasnovana tako, da zagotavljajo večjo energetsko učinkovitost, ter vam nudijo večjo zaščito pred vremenskimi vplivi ter boljše udobje skozi celo leto.

Kako pa vemo, kdaj je čas za menjavo oken?

Obstaja več znakov, ki kažejo, kdaj je čas za zamenjavo starih oken, kot so uhajanje zraka, prepih, kondenzacija na steklu, deformirani okvirji ter težave pri odpiranju in zapiranju oken. Če opazite katerega od teh znakov, je priporočljiva menjava oken.

5 razlogov, zakaj bi morale razmisliti o menjavi vaših starih oken:

  1. Omejena življenjska doba oken: sčasoma se pokažejo znaki starosti, obrabe in poškodb, kar vpliva na kakovost bivanja.

  2. Stroški ogrevanja: stara okna povzročajo izgubo toplote, kar vodi v višje stroške ogrevanja.

  3. Prepih in nihanja temperature: stara okna povzročajo prepih in velika nihanja temperature, kar lahko negativno vpliva na udobje bivanja.

  4. Boljša kakovost bivanja: z novimi okni dosežemo bistveno boljšo kakovost bivanja, saj preprečimo prepih, izgube toplote in nihanja temperature.

  5. Nižji stroški ogrevanja: nova okna omogočajo boljši izkoristek energije, kar vodi v nižje stroške ogrevanja.

Kaj pa življenjska doba oken?

Pričakovana življenjska doba oken se razlikuje glede na uporabljen material. Aluminijasta okna so najbolj vzdržljiva vrsta oken s pričakovano življenjsko dobo med 50 in 60 let, PVC okna (plastična) imajo pričakovano življenjsko dobo med 40 in 50 let, medtem ko so lesena okna najbolj dovzetna za obremenitve iz okolja.

Zakaj bi morale razmisliti o menjavi vaših starih oken?

Nova okna prinašajo impresivne izolacijske lastnosti, kar pomeni, da preprečujejo uhajanje toplote ter lahko ponujajo pasivno zračenje. Sodobna okna zagotavljajo energetsko varčnost in posledično nižje stroške ogrevanja in hlajenja.

Poleg tega prinašajo tudi popolno udobje in zadovoljstvo stanovalcev. Čeprav se zamenjava oken morda zdi nepotrebna, je priporočljiva, saj so nova okna boljša v praktično vseh pogledih ter nudijo več izbire elegantnih modelov, s katerimi dosežemo najboljše možne učinke v stanovanju.

Za vas so na Omisli.si pripravili seznam preverjenih ponudnikov za okna. Ne odlašajte, temveč poskrbite za udoben in varčen dom že danes!