Redno umivanje zob vodi v močno in zdravo ustno votlino, saj pri čiščenju zob s sklenine odstranjujemo škodljive obloge. Zobne obloge so lepljive stvari, ki nam škodijo predvsem zato, ker vsebujejo bakterije. Za pravilno in redno umivanje zob obstaja nekaj dobrih splošnih smernic, vseeno pa se o njih posvetujte tudi s svojim zobozdravnikom.

Po vsakem obroku sladkor v naši prehrani sprošča kislino. In prav ti dolgo trajajoči in ponavljajoči se napadi resno ogrožajo ter škodujejo kvaliteti zobne sklenine. In to še ni vse – zobne obloge se sčasoma spremenijo v zobni kamen.

Torej, kolikokrat na dan naj si umijem zobe? Je enkrat oziroma dvakrat dovolj?

Priporočljivo je, da si doma zobe umivate dvakrat ali trikrat na dan. Tudi dvakrat je dovolj, ampak pod pogojem, da uporabljate kvalitetno zobno ščetko. Vsaka zobna ščetka, ki jo uporabljate, bi se morala dobro prilegati velikosti in obliki vaših ust. Svojo zobno ščetko morate na nekaj mesecev zamenjati, pri tem pa ne pozabite tudi na:

  • redno nitkanje in to vsak dan,
  • na zdravo prehrano,
  • obrabljene ščetine svoje zobne ščetke,
  • reden obisk pri svojem zobozdravniku.

Pri vprašanju kdaj si umivati zobe, razmislite tudi o svoji prehrani. Če ste jedli kislo hrano, si umijte zobe vsaj 30 minut kasneje. Zakaj? Ker te kisline slabijo zobno sklenino, njihovo ščetkanje pa stanje samo še poslabša.

Jutranje ščetkanje zob – pred ali po zajtrku?

Kljub temu, da se koristi zdijo očitne, naj jih še enkrat poudarimo. 2 poglavitni prednosti jutranjega umivanja zob sta:

  • odstranjevanje jutranjega zadaha,
  • zmanjšanje bakterij v ustih.

POMEMBNO: Poskrbite, da si umijete zobe PRED zajtrkom in ne po njem! Zjutraj se v vaši votlini nahaja veliko bakterij, poskrbite, da jih odstranite prej, preden zaužijete hrano.

Umivanje zob pred spanjem

Tudi tekom dneva se v ustni votlini kopičijo drobni koščki hrane. In če ta hrana na zobeh ostaja celo noč, se ustvarjajo bakterije, ki kvarijo zobno sklenino. Še posebej, če uživamo sladka in kisla živila. In ker praktično vse, kar jemo, vsebuje neko stopnjo sladkorja, je pomembno, da si zobe umijemo tudi ob koncu dneva.

Zobe si morate umiti tudi zvečer, ker si s tem:

  • odstranjujete koščke hrane,
  • zmanjšujete rast bakterij,
  • zmanjšujete možnost nastanka slabega zadaha.

Morda ste mislili, da je ščetkanje zob zjutraj glavni način za boj proti slabemu zadahu, vendar je ščetkanje pred spanjem enako pomembno. Z odstranitvijo stare in odvečne hrane, boste odstranili tudi neprijeten vonj.

Nasvet zobozdravnika št. 1: ko zaključite z umivanjem zob, sperite zobno ščetko z vročo vodo. V nasprotnem primeru imajo škodljive bakterije odlično priložnost za svojo rast!

Nasvet zobozdravnika št. 2: shranite zobno ščetko na odmaknjen prostor, vendar ne v posodo, saj ta lahko predstavlja idealno gojišče za mikrobe. Poskrbite tudi, da ščetko shranjujete stoje.

No, če se navadite doslednega jutranjega in večernega rituala, vam o tem ne bo potrebno več razmišljati. Zakaj? Ker si boste ustvarili zdravo navado, ki spodbuja dobro ustno zdravje in zmanjšuje stres obiska pri zobozdravniku.


PRIPOROČAMO:

Srebro in zlato Nano b

Nano b antibakerijska ščetka za zobe

Več informacij o zobnih ščetkah Nano-b najdete na www.nano-b.si.