Je laž nujno slaba? Kaj pa male bele laži? Je laž upravičena, če želimo z njo zaščititi svoje prijatelje? Seveda že izrečene besede ne moremo vzeti nazaj – prijatelj pa se lahko ob tem (upravičeno) počuti slabo…

Na srečo obstajajo načini, da lahko na prijazen in nežen način še vedno povemo, kar mislimo, ne da bi s tem prizadeli najbližje. Če sprejmejo slabe odločitve, jih moramo – brez pomislekov! – na to opozoriti.

Študije kažejo, da prosocialno laganje – laganje s prijaznim namenom – utrjuje prijateljstvo! Robin Dunbar (psiholog, ki je razvil teorijo o tem, kakšno je realno število prijateljev v našem življenju) pravi, da imajo posamezniki, navajeni prosocialnega laganja, več trdnih in pristnih prijateljskih odnosov kot ostali.

Nič torej ni črno-belo: bele laži in prijatelji lahko stopajo z roko v roki. V naslednjih vrsticah preberite, kakšne laži so v prijateljskem odnosu še kako dobrodošle:

  1. Hvala za darilo. Res mi je všeč!

Če prav je – roko na srce – darilo grozno in ni niti približno po vašem okusu, se prijazno zahvalite. Že gesta, da se nekdo spomni na vas in je za vaš osebni praznik pripravljen odšteti kar nekaj denarja (danes na žalost nič ni poceni), pove, da mu veliko pomenite.

Darilo

  1. Ravno sem te mislil poklicati…

Oja, prav vsem se je že zgodilo… Nešteto stvari, ki jih moramo vsak dan postoriti, nas popolnoma zaposlijo – v hitrem tempu življenja je logična posledica zmanjšanje stikov s prijatelji. Čas teče in nikakor se ne morete spomniti, kdaj ste z njimi zadnič govorili. Ko vas prijatelj naposled prvi pokliče in vpraša, kako ste ali, če ste ga nameravali v kratkem poklicali, pritrdite – ob tem se bo počutil dobro.

  1. Super izgledaš!

Verjeli ali ne – prijatelji se verjetno zavedajo, da so se v zadnjem mesecu zredili in da se dodatno delo v službi prav gotovo pozna na njihovem telesu. Zakaj bi jih torej morali tudi vi spomniti na to? Vsi si želimo prijateljev, ki bi nas – ne glede na vse – imeli radi. Pokažite jim torej, da imate radi njihovo notranjo lepoto, njihovo bistvo, in ne odseva v ogledalu.

  1. Všeč mi je bila tvoja knjiga, skladba, slika.

Okusi so različni – predvsem na področju umetnosti. Kar se zdi nekomu lepo, lahko nekdo drug prepozna kot kič, in obratno. Če vam ni všeč prijateljevo pisanje, slika ali celo glasba, kljub vsemu pokažite podporo – pokažite, da cenite njegov trud in podprite ustvarjalnost.

  1. Vem, kaj misliš.

Ta odgovor je še posebej primeren pri kočljivih temah kot sta politika ali religija. Za nekatere sta temi postranskega pomena, drugi pa lahko zaradi njiju celo končajo prijateljstvo. Bodite previdni – mirno razložite, da razumete, zakaj se je prijatelj tako odločil, tudi če temu ni tako. Pravzaprav gre za strinjanje v nestrinjanju (“let’s agree to disagree,”), kar je veliko bolje kot da se pogovor zaključi z negativnim prizvokom.