Konec februarja 2016 je bila v reviji 60 Millions de Consommateus objavljena raziskava, kjer znanstveniki trdijo, da številni tamponi in vložki priznanih podjetij lahko vsebujejo sledi nevarnih kemikalij. Znanstveniki so kar v petih od enajstih izdelkov našli sledi dioksinov in insekticidov. Med testiranji so se znašli tudi izdelki vsem poznanih blagovnih znamk o.b., Always in Tampax.

Zakaj se pri nakupu kozmetičnih izdelkov za nego kože in las zelo angažiramo, za tampone in vložke pa ne? Verjetno ni potrebno poudariti, da so točni ti izdelki v neposrednem stiku z našimi intimnimi predeli. Pa resnično vemo, kaj vsebujejo? Najverjetneje ne.

Med analizami so se pojavile sledi glifosata

Ste vedeli, da ženski spolni organi toksične snovi absorbirajo hitreje kot katerikoli drug del telesa, zato je higiena spolnih organov ključnega pomena za zdravje?

Zaskrbljujoče je, da so v analizah snovi, iz katerih so narejeni tamponi in vložki, našli tudi glifosat. Glifosat je herbicid, ki ga uporabljamo za zatiranje plevela. Dolgo je veljal za nenevarno spojino, vse do leta 2013, ko je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) ugotovila, da glifosat spada v skupino snovi, ki verjetno povzročajo raka (kategorija 2A).

Želim zmanjšati uporabo tamponov in vložkov. S čim jih lahko zamenjam?

Čedalje več žensk se odloča za nakup menstrualne skodelice, ki je zdravju prijazna, udobna, zanesljiva, ekološka in cenejša alternativa klasičnim higienskim pripomočkom, ki jih ženske in dekleta uporabljamo že stoletja. Skodelice so izdelane iz mehkega medicinskega silikona (brez lateksa in brez škodljivega BPA) ter tako popolnoma udobna in varna za uporabo.

Lalicup je menstrualna skodelica – prva, zasnovana in izdelana v Sloveniji – z namenom, da zaživite lepše, boljše in predvsem bolj udobno življenje med menstruacijo. Poleg tega je zdravju prijazna. Menstrualna skodelica Lalicup je izdelana iz 100% medicinskega silikona, ne vsebuje lateksa ali škodljivega BPA. Za razliko od tamponov tudi ne draži ali suši sluznice in je primerna tudi za ženske, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji.

Lalicup menstrualna skodelica, brez škodljivih snovi, brez BPA

Menstrualno skodelico lahko brezskrbno uporabljate tudi med spanjem (res je, tampone morate menjati na 2 uri, skodelico pa celo na 12 ur), potovanji, športnimi aktivnostmi in celo med plavanjem, saj ne povzroča neprijetnega občutka med aktivnim preživljanjem časa. Tudi vstavljanje je povsem preprosto – zložimo jo v manjšo obliko in v nožnico vstavimo manj globoko kot običajno vstavimo tampon.

Več o menstrualni skodelici Lalicup si lahko preberete na spletni strani www.lalicup.si.

photo-1425009294879-3f15dd0b4ed5