Zadnje čase se pogosto ponavljamo, ko govorimo o nezdravem načinu življenja, onesnaženju in stresu, ki so nekako med glavnimi vzroki za nastanek različnih neravnovesij in zdravstvenih težav, ki se izražajo skozi veliko življenjsko motečih simptomov, ampak na žalost tudi težave s kandido niso nič drugačne, saj omenjeni dejavniki tudi vplivajo na njeno razraščanje v telesu. Čeprav se v zdravstvenih krogih premalo ukvarjajo s to problematiko, v praksi se soočamo z vse večjimi izzivi pri krotenju razbohotenih glivic.  

V našem telesu je veliko različnih mikroorganizmom, ki so lahko nevtralni, patogeni ali koristni za naše zdravje. Kandida (najpogostejša je Candida albicans, obstaja pa okoli 100 vrst kandide) sodi med nevtralne mikroorganizme, ki ima določene funkcije v našem telesu (pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi) in je normalno prisotna v organizmu posebej pa v respiratornem in digestivnem traktu ter na področju ženskih genitalij. Candida albicans je diploidna glivica kvasovka katero delovanje regulira imunski sistem in je v normalnih razmerah neproblematična. Če pa se spremeni okolje in ko je imunski sistem ogrožen, se prelevi v večcelično nitasto obliko, ki se zajeda globoko v gostiteljevo tkivo, potuje po krvi i prizadane različne dele telesa, kjer napada celice in iz njih črpa hranilne snovi. S tem je tudi povezan pretiran odziv imunskega sistema, ki povzroča nastanek različnih alergij, bronhialno astmo ter druge zdravstvene težave (bolezen se lahko pojavi v krvi, črevesju, na koži, nohtih ter drugih notranjih organih in sluznicah). Veliko raziskav tudi trdi, da je kandidoza (okužba s katerokoli glivico iz rodu Candida, najpogosteje pa s Candida albicans) tudi prekurzor za nastanek raka. Kandida spusti 79 različnih snovi (med njimi sta tudi sečna kislina in nevrotoksini formaldehid, alkohol ter acetilaldehid), ki šibijo delovanje imunskega sistema. Posledica delovanja patogene kandide so tudi pogosta vnetja, ki stanjšajo črevesne stene (zaradi tega strupi in nepredelane molekule hrane pridejo v krvni obtok). Glede na to, da so lahko težave z razbohoteno kandido zelo resne, se je treba primerno temu tudi pravilno lotiti samega procesa zdravljenja. Iz tega razloga moramo vedeti kateri so vzroki za nastanek omenjenih težav, kako prepoznamo simptome kandidoze in kateri so pomembni ukrepi, ki nam bodo pomagali, da ponovno pridemo v stanje homeostaze. 

Vzroki za težave s kandido?

Med najbolj pogostimi vzroki za direktno ali indirektno uničevanje koristnih bakterij v našem črevesju in razraščanje kandide ter nastajanje njene patogene oblike so vsekakor:

 • nepravilna prehrana z velikim vnosom enostavnih sladkorjev, predelanih ogljikovih hidratov, maščob in hrane, ki nas močno zakisa (poleg sladkorja pa so na seznamu tudi vsa živila živalskega izvora)
 • alkohol
 • psihični in fizični stres, emocionalne in energetske blokade
 • antibiotiki
 • kontracepcijske in druge tablete
 • amalgamske plombe in druge težke kovine
 • klor in fluorid 
 • različni strupi iz okolja, vode, hrane, pohištva, kozmetike …

Kandida – simptomi

Bohotenje kandide je lahko zelo problematično stanje, ki se izraža skozi različne simptome. Simptomi kandide so lahko podobni simptomom drugih zdravstvenih težav (sindrom iritabilnega črevesja, artritis, sindrom kronične utrujenosti, plenični izpuščaj, Chronova bolezen, gastroenteritis itd.). Zaradi tega je treba narediti dodatne teste kako bi lažje ugotovili, če so ponavljajoči se simptomi povezani ravno z razraščanjem kandide. 

 • Živčni sistem (slabša koncentracija, slab spomin, iritabilnost, jeza, vrtoglavica, depresija, napad panike, žalost, zmanjšan libido, kronična utrujenost, hiperaktivnost, želja po sladkem in alkoholu, nespečnost, slaba koordinacija).
 • Prebavni sistem (refluks, napihnjenost, slabost, driska, zaprtje, želodčni krči, sluz v blatu, hemoroidi, srbečica na področju danke).
 • Koža (akne, ciste, luskavica, ekcem, dermatitis, glivične infekcije noht in kože, atletsko stopalo, neprijetne telesne vonjave).
 • Ustna votlina (bele obloge na jeziku, vnetje spodnje ustnice, halitoza, kovinski okus v ustih, slab zadah, afte, krvavenje dlesni, ranice na jeziku).
 • Pljuča (kronični kašelj, sluz v grlu, suho grlo, kongestija sinusov, kronični postnazalni drip, simptomi gripe ali peludne alergije, sinusitis, astma).
 • Ušesa in oči (bolečine in srbečica v očesih in ušesih, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, podočnjaki, tinitus, vnetje ušes).
 • Genitalno – urinarni sistem (pogoste vaginalne infekcije, vnetje mehurja i sečevodov, PMS, neredna menstruacija, glivični izpuščaji).
 • Imunski sistem (pogosti prehladi in gripe, alergije, intolerance na hrano, vonjave in kemikalije)
 • Drugo (težave s težo, nabiranje vode v telesu, glavoboli, srčne palpitacije, bolečine v mišicah in sklepih, Epstein – Barr virus …)

Preiskave

Test iz sline v steklenem kozarcu vode, ki se pogosto uporablja, ko želimo ugotoviti stanje s kandido, ni najbolj zanesljiva metoda (na rezultat lahko vplivajo dehidracija telesa, alergije, različne bolezni ali hrana, ki smo jo zaužili predhodni dan), ampak je lahko začetni korak v preiskavi. 

 • Pred spanjem napolnimo kozarec s čisto vodo in ga položimo na nočno omarico  zdraven postelje.
 • Naslednje jutro, takoj ko se prebudimo, pljunemo v kozarec z vodo.
 • Kozarca ne premikamo in počakamo 15 minut.
 • Potem pogledamo (pod določenim izvirom svetlobe) kaj se je zgodilo s slino.
 • Če je slina ostala na površju in ne vidimo nikakršnih nitk, je vse v redu (tudi mehurčki so popolnoma normalen pojav). 
 • Če pa je voda postala motna, če opažamo nitke, ki gredo od površja pljunka navzdol proti dnu kozarca, če pljunek potone ali se spušča proti dnu lahko imamo težave s kandido. 

Po testu s kozarcem pa lahko opravimo še nekaj bolj zanesljivih preiskav (posebej, če so prisotni simptomi, ki jih povezujemo s kandidiazo). 

 • Pregled pri bioresonančnem terapevtu je ena od opcij.
 • Krvni kandida testi (imunokompleksi, antitelesa (povišana vrednost IgA, IgG, IgM kaže na razraščeno kandido)).
 • Večkratno testiranje blata (patogene bakterije, različni tipi glivic).
 • Prisotnost tatrične kisline v urinu (odpadni produkt kandide).

Čim več testov opravimo, bomo dobili bolj zanesljive rezultate. 

Antikandidni program

 1. Razstrupljanje in razkisanje telesa
 2. Antiparazitna kura
 3. Probiotična kura 
 4. Antikandidna naravna zdravila
 5. Prehranski načrt 
 6. Reševanje negativnih podzavestnih programov

Razstrupljanje in razkisanje telesa

O razstrupljanju in razkisanju je že veliko povedano. V telesu, ki je obremenjeno s strupi in kislinskimi odpadki pa se ustvarja okolje, ki pogojuje bohotenju kandide. Zaradi tega je zelo pomembno, da spremenimo način prehranjevanja, zmanjšamo vnos kemičnih snovi, konzervansov, pesticidov, herbicidov, živil živalskega izvora, predelanih živil, prenehamo z uporabo neekološke kozmetike in čistil, zmanjšamo nivo stresa ter druge dejavnike, ki povzročajo malabsorpcijo, nepravilno presnovo in črevesno disbiozo (razraščanje mikrobov, kot so glivice, paraziti, bakterije in virusi) ter na tak način delujejo negativno na imunski sistem. Pri tem ne smemo pozabiti na zadosten vnos sadja, zelenjave, kalčkov, mikrozelenja, zelene listnate zelenjave in čiste vode (če smo zakisani, naj je v naši prehrani vsaj 70 % bazičnih živil). Pri razstrupljanju in razkisanju nam bodo tudi pomagali dovolj spanja, bazične kopeli, izpostavljenost sončni svetlobi in po potrebi jemanje vitamina D, redna in ne preveč intenzivna vadba, reševanje negativnih podzavestnih programov, različna prehranska dopolnila (probiotiki, encimi, spirulina, klorela, različne trave, moringa, sveže stisnjen sok pirine trave, kurkuma itd.). 

Antiparazitna kura

Paraziti so organizmi, ki se hranijo na račun drugega živega organizma in so stalno ali občasno prisotni v telesu gostitelja. V človeškem telesu je veliko parazitov. Najbolj ugodno okolje za njihov razvoj in rast je črevesje, v katerem je temperatura stalna, ima dovolj hrane in je dobro zaščiteno od zunanjih vplivov. Med koristnimi in patogenimi organizmi poteka nenehna vojna za obstoj. Več kot 80 % ljudi ima v sebi aktivne parazite. Če se  želimo znebiti težav s kandido je priporočljivo, da se znebimo tudi parazitov. V organizem vnašamo na tisoče njihovih jajc in spor (preko vode, zraka, hrane, umazanih rok, denarja, hišnih ljubljenčkov, poljubljanja, intimnih odnosov, pikov žuželk, kopanja v morju, jezerih, rekah in bazenih, rokovanjem itd.). Vsak dan imamo priložnost za okužbo. Najbolj pogosto pa imamo težave s toksoplazmozo, lambliozo, ascarisom, trakuljo in drugimi različnimi glistami, črvi in metljaji. Paraziti obremenjujejo delovanje imunskega in živčnega sistema, negativno vplivajo na vse organe v telesu, jemljejo nam hranilne snovi, lahko pa tudi povzročajo nastanek slabih navad (kajenje, alkoholizem). Kronične okužbe z zajedavci so povezane z različnimi zdravstvenimi težavami (astma, anemija, vnetje jeter, bolezni srca, artritis, rak, ginekološke težave, alergije, anoreksija …). Simptomi, ki jih povzroča okužba s paraziti pa so številčni (slabost, apatija, depresija, kronična utrujenost, izguba apetita, pomanjkanje železa, nespečnost, živčnost, razdražljivost, hiperaktivnost, napihnjenost trebuha, plini, glavoboli, trebušni krči, vrtoglavice, pretirano potenje, srbečica na koži, bolečine v sklepih in mišicah, mrzle roke in noge, suha koža, pojav glivičnih okužb, pogosti prehladi itd.). Preden se lotimo antiparazitnega programa pa je treba okrepiti svoj organizem s pravilno prehrano, dovolj spanja, počitka, s sprehodi v naravo, zniževanjem stresa, krepitvijo jeter, ledvic, črevesja in imunskega sistema, jemanjem probiotikov in drugih prehranskih dodatkov (po potrebi). V prihodnje se bomo zagotovo več ukvarjali s to problematiko in napisali kakšen podroben antiparazitni program. Lahko si pomagate s preverjenim antiparazitnim programom po dr. Huldi Clark, ki ga je dobro izvajati vsaj enkrat letno (glede na težave lahko tudi večkrat na leto) ter zdravljenje pri dobrem bioresonančnem terapevtu. Navodila za kuro najdete v knjigi Terapija za vse bolezni ali na specializiranih internetnih straneh, ki se posebej ukvarjajo s to problematiko. Kura po navadi traja 41 dni in je sestavljena iz treh ključnih rastlin (pelin v prahu, olje klinčkov in tinktura črnega oreha), ki tudi pomagajo pri težavah z glivicami. 

Probiotična kura

Zaradi sodobnega načina življenja gotovo, da ni človeka, ki nima težav s črevesjem (vnetja, alergije, intolerance, sindrom prepustnega črevesja, disbioza, težave z glivicami, celiakija, Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, rak). Ko črevesje ni stabilno in v ravnotežju, potem imunski sistem ne deluje pravilno, nepredelane molekule hrane preidejo v kri, hranila se ne absorbirajo, hrana fermentira in gnije, odpadne snovi se ne izločajo, portalna vena se zamaši (vena, ki tudi povezuje črevesje in jetra) in imamo težave na vseh področjih. Probiotike pa izbiramo glede na težave, ki jih imamo. Pri težavah s kandido se je izjemno dobro pokazal probiotik Saccharomyces boulardii, ki je v bistvu glivica (ni  sestavni del naše črevesne flore in nikoli ne ustvarja problematičnih kolonij). Ima pomembno vlogo pri stimulaciji imunskega sistema in proizvodnji imunoglobulina IgA, kar omogoča, da se kandida ne drži črevesne stene. Tisti, ki so alergični na kvas in kvasovke pa lahko počakajo nekaj tednov preden začnejo uporabljati Saccharomyces b. in šele potem začnejo uvajati majhne količine le – tega (prvo 1 milijarda potem pa vse več do 10 milijard na dan). Glavna vloga probiotikov je povečanje sposobnosti telesa za proizvodnjo laktične (mlečne) in ocetne kisline ter zmanjševanje mikroorganizmov, ki niso najbolj zaželeni v našem organizmu. Lactobacillus acidophilus je glavni kolonizator v tankem črevesju, Bifidobacterium bifidum pa živi v debelem črevesju in vaginalnem področju ter tudi proizvaja vitamine B skupine. Druge koristne bakterije so tudi Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus (ko gredo skozi črevesje proizvajajo mlečno kislino). Zaradi varnega prehoda koristnih bakterij skozi želodec se uporabljajo v obliki kapsul (pred tem pa jih tudi liofilizirajo). Po navadi je treba zaužiti dve kapsuli na dan po zajtrku ali večerji (izberemo kakovostne in preverjene probiotike), če pa imamo težave z drisko ali smo jemali antibiotike pa tudi 6 in več dokler se stanje ne uredi. Pri izbiri in količini probiotikov vam lahko pomagajo nutricionist, svetovalec za zdravo prehrano, dietetik, zdravnik … Probiotična kura mora trajati vsaj 3 mesece (lahko pa tudi 6 ali več mesecev glede na stopnjo okuženosti s kandido).

Antikandidna naravna zdravila

Med najbolj pogostimi dodatki, ki jih lahko uporabljamo pri težavah s kandido so:

 • probiotiki
 • origanovo olje (za zunanjo uporabo)
 • gurmar
 • mačji krempelj
 • pelin
 • črni oreh
 • aloe vera
 • olje čajevca (za zunanjo uporabo)
 • grenivkine peške
 • pau d’arco
 • bazični prašek

Prehranski načrt

Najbolj pogosta priporočila pri antikandidni dieti so izločitev vseh sladkorjev, suhega sadja ter drastično zmanjšan vnos sadja in ogljikovih hidratov. Poudarek je vedno na uživanju velikih količin zelenjave, ki ne vsebuje veliko škroba, živil živalskega izvora (razen mleka in določenih mlečnih izdelkov) in maščob. Čeprav se je ta način prehranjevanja pokazal učinkovit v primeru težav s kandido, je za mnoge zelo težko izvedljiv (naše telo najlažje pridobiva glukozo in energijo iz ogljikovih hidratov), poleg tega pa tudi pri takšni dieti ni trajnih rezultatov (posebej, če smo spremenili samo prehrano). Vse več ljudi pa si želi živeti bolj etično, ekološko in zdravo ter se zaveda lastnega vpliva in odgovornosti na tem svetu. V človeški naravi je potreba za harmonijo, ljubeznijo in srečo nekaj popolnoma normalnega. Nihče si v resnici ne želi, da drugi trpijo, vključno z živalmi, da bi zadovoljili svoje potrebe. Antikandidni program, ki temelji na rastlinski prehrani, je iz tega razloga za marsikoga dobra rešitev. Povrniti zdravje in pri tem ne škodovati, bi moralo biti nekaj samoumevnega. Čeprav se zdi, da izključno rastlinska prehrana in antikandidna dieta ne gresta skupaj, vam bomo predstavili program, ki se je tudi v praksi pokazal za zelo uspešnega. Seveda, kot smo že zgoraj omenili, sprememba prehrane je le en pomemben segment v tem celostnem pristopu. Zaradi tega je treba poskrbeti tudi za ostale življenjske pogoje, ki nas bodo vrnili v optimalno zdravstveno stanje brez nepotrebnih neravnovesij in težav. Program lahko traja 3 mesece in več odvisno od stopnje okuženosti s kandido. 

Živila, ki jih je treba izločiti iz prehrane v času trajanja antikandidne diete

 1. Kvas (kvas v aktivni formi, tisti, ki so alergični na kvas pa tudi v neaktivni obliki)
 2. Kruh (po nekaj tednih diete lahko dodate majhno količino brezglutenskega in brezkvasnega kruha za zajtrk)
 3. Sladkor v kakršnikoli obliki vključno s suhim sadjem (beli, rjavi sladkor, melasa, kokosov sladkor, rižev slad, ječmenov slad, agavin sirup, javorjev sirup itd., lahko pa uporabljate čisto stevijo ali xylitol (brezovo sladilo) v majhnih količinah)
 4. Fermentirana živila (miso pasta, sojina omaka (tamari, shoyu), tempeh, različne pripravljene omake, vložena zelenjava itd.)
 5. Kis (alkoholni, jabolčni, vinski, balzamični itd.)
 6. Gobe in plesen na živilih (različne vrste gob (tisti, ki niso alergični na kvasovke, lahko uživajo manjše količine kuhanih gob), arašidi, pistacije in koruza (zaradi potencialne visoke okuženosti s plesnijo))
 7. Glutenska žita (pšenica, kamut, pira, ječmen, rž, oves)
 8. Razhudnike (zaradi vnetnih procesov izločimo še krompir, paprike, paradižnik in melancane ali jih uporabljati v manjši količini)
 9. Sadne sokove (tudi, če so sveže stisnjeni, zaradi visoke vsebnosti sladkorjev)
 10. Sol (zmanjšati je treba vnos soli in namesto soli uporabljati začimbe, zmlete alge dulse ali malo alge kelp)
 11. Kavo (namesto kave lahko uživate zamenjave za kavo kot sta cikorija in volčji bob ter zeliščne čaje)
 12. Živila živalskega izvora (meso, izdelki iz mesa, mleko in mlečni izdelki, jajca, ribe)
 13. Olja in predelane rastlinske maščobe (uporabljamo jih v manjših količinah, predvsem pa hladno stiskano kokosovo maščobo, ker deluje protiglivično, poudarek pa je vsekakor bolj na polnovrednih semenih kot na oljih). Se tudi zgodi, da zaradi pretiranega vnosa maščob, ki zamašijo receptorje na membranah celic, sladkor ostaja ujet v krvnem obtoku in inzulin ne more spraviti glukoze v celice. Preveč sladkorja v krvnem obtoku je hrana za lačne glivice na račun katere se razmnožujejo. 
 14. Predelana živila (različna industrijsko pripravljana in predelena živila)

Živila, ki nas bodo okrepila in nam pomagala v času antikandidne diete

 1. Veliko zelenjave v surovi in kuhani obliki (zelena listnata zelenjava, brokoli, cvetača,   komarček, korenje (v surovi obliki), zelje, čebula, por, česen, čemaž, stročji fižol, redkvice, sladki krompir, šparglji, artičoke, kalčki, mikrozelenje …)
 2. Sadje v omejeni količini (do 2 srednje velika sadeža ali 1 skodelica jagodičevja v dopoldanskem času in kot samostojen obrok/malica)
 3. Brezglutenska žita (kvinoja, polnovredni riž, amarant, proso, ajda za zajtrk in v zmerni količini – pol do 1 skodelice na dan)
 4. Stročnice (predvsem različne vrste leč, čičerika, azuki fižol, edamame, drobni fižoli enkrat na dan pol do 1 skodelice, ki jih obvezno namakamo vsaj 12 ur, še boljše je, če jih kalimo in potem skuhati)
 5. Semena, oreščki, olja (lanena ali chia semena 1-2 jušni žlici na dan, oreščki (predvsem uživamo orehe zaradi visoke vsebnosti omega 3) 10 – 15 g na dan, lahko tudi konopljina, sezamova ali bučna semena ter pinjole. V manjši količini lahko uporabljamo tudi hladno stiskano kokosovo olje. 
 6. Sveže stisnjeni zelenjavni sokovi (kombinacije so lahko različne: korenje, limona, ingver, kurkuma, cikorija ali kumare, peteršilj, limona, zelena stebelna, ingver itd. za malico ali zajtrk)
 7. Proteinski smuti (naravni rastlinski proteini iz kaljenega riža, graha ali konoplje glede na telesne aktivnosti in potreb po dodatnih beljakovinah – lahko 1 do 3 merice na dan z vodo, zelenjavnim sokom ali mlekom iz zemeljskih mandljev, ki ga lahko naredimo sami doma)
 8. Veliko tekočine (topla voda, bazični čaj, kamilični, janežev, ingverjev, koprivin, regratov čaj, antikandidni čistilni napitek (recept je spodaj)…)
 9. Različne začimbe, trave in alge: česen, čemaž, kajenski poper, ingver, kurkuma,  klinčki, klorela, spirulina, pšenična in ječmenova trava, sveže stisnjen sok pirine trave (dobi se v zamrznjeni obliki in se uživa vsako jutro na tešče), itd. 

Antikandidni čistilni napitek:

1,5 l vode

2 cimetovi palčki

6 klinčkov

1 jušna žlica janeževih semen

1,5 l vode zavremo in potem dodamo cimet, klinčke in janež. Kuhamo na zmernem ognju 5 minut, odstavimo in pustimo stati še 5 do 10 minut. Čaj precedimo in ga vlijemo v steklenico. Pijemo po 1 skodelico čaja na vsakih 3 – 4 ure.

Primer antikandidnega jedilnika 

Jedilnik prilagodimo letnim časom. Posebej v jesensko/zimskem času zaužijemo več kuhane kot surove hrane (80:20), potem pa spomladi začnemo dodajati več surove hrane. Naj je tudi čim več sezonskih živil.

Zajtrk 

Kosilo Večerja

Malica

ponedeljek

kremasta prosena kaša

fižol v solati koprivina juha s kokosovim mlekom 1. sveže stisnjen zelenjavni sok

2. proteinski smuti

torek 

zelena tofu jajčka

solata s šparglji in paradižnikom

kremasta porova juha

1. granny smith jabolko (1)

2. zeleni sok

sreda

kvinojina kaša z začimbami

zelenjavni curry

travniška solata

1. jagodičevje (1 skodelica)

2. koromač

četrtek

zeleni protivnetni smuti

palačinke iz čičerikine moke s humusom in svežo zelenjavo zelenjava kuhana na sopari

1. kivi (2 – 3)

2. proteinski smuti

petek

pekoči namaz iz leče z zelenjavnimi trakovi

presni bučkini zvitki juha iz brokolija in špargljev

1. maline in robide (1 skodelica)

2.zelena stebelna

sobota

amarantov puding

polpeti iz fižola s svežo zelenjavo shirataki rezanci z zelenjavo 

1. grenivka (1)

2. sok iz pšenične ali ječmenove trave

nedelja

pečena ajdova kaša z orehi

nabodala iz zelenjave in dimljenega tofuja bogata solata s cvetačnimi tortiljami

1. jagode

2. proteinski smuti

Smutije pripravljamo iz ekološke zelene listnate zelenjave (solata, špinača, blitva, cikorija, tolščak, motovilec, ohrovt, peteršilj ipd., lahko dodamo tudi zeleno stebelno), limoninega soka (polovica olupljene limone ali limonin sok iz 1 limone), 3 dl vode in 1 jušne žlice namočenih chia, lanenih ali konopljinih semen. Lahko v ta smuti dodamo še polovico banane ali pol skodelice drugega sadja. V zelenjavnem smutiju mora biti vsaj 60 % zelenjave. Naredimo grobo zmleti smuti, tako da še ostanejo majhni koščki (pulsni program na blenderju, ki ga aktiviramo na kratko nekajkrat). To je še posebej pomembno zaradi ohranjanja netopnih vlaknin (v tem primeru so grobo zmlete), ki bodo idealna hrana za koristne črevesne bakterije hkrati pa nam tako pripravljen smuti ne bo hitro dvigoval sladkorja v krvi. Smutija ne pijemo, temveč še dodatno dobro prežvečimo in pojemo. 

Sokove delamo izključno iz različne ekološke zelenjave in limoninega soka ter obvezno razredčimo z vodo. V sokove lahko dodajamo semena bogata z omega 3 maščobnimi kislinami (lanena, chia, konopljina semena) ali hladno stiskano kokosovo olje. 

Rastlinski proteinski smuti (riževi, grahovi, konopljini proteini) lahko naredimo z mandljevim (iz zemeljskih mandljev) ali sojinim napitkom brez dodanega sladkorja. V rastlinskih proteinih v prahu je po navadi prisotna stevia kot sladilo, kar ni problematično pri težavah s kandido, tako da si lahko izberete tudi tiste, ki so z okusom vanilije ali čokolade. Dodatne rastlinske proteine lahko uživamo vsak dan, posebej, če imamo redne telesne aktivnosti ali če težko prebavljamo stročnice.

Zelenjavne sokove ali smutije pijemo za dopoldansko malico, proteinske smutije pa lahko za popoldansko malico ali po telovadbi.

S pravilnim pristopom, z delom na sebi in s celostnim pogledom na izziv, ki je pred nami, lahko naredimo hitre korake do ravnovesja, vitalnosti in zdravja ne glede na to kakšna je težava. Vsi, ki so bili pripravljeni narediti nekaj več zase, so tudi uspešno rešili težave z razbohoteno kandido in še marsikatero drugo težavo. Poti je vedno veliko, pomembno je, da smo dovolj vztrajni in dosledni, saj je to ključ do uspeha. Zdaj, ko imate nekaj koristnega orodja, ni več izgovorov, da ne zmorete. Upam, da vam bodo nasveti koristili in da boste hitro rešili težave s kandido. Vsekakor lahko pridete tudi na osebno svetovanje pri meni, če so zadeve bolj kompleksne in če ne najdete pravega vzroka za vaše težave.