Za velikonočne praznike se na mizi običajno znajdejo najrazličnejše jedi: od dimljenega mesa do pečene jagnjetine in celo lososa, od lahke pomladne zelenjave do jajc in sirov, od sadnih prigrizkov do potice. V tradicionalnih slovenskih družinah se velikonočna pojedina začne z velikonočnih zajtrkom, slednji se nadaljuje v celodnevno druženje in preizkušanje dobrot, ki jih pripravijo vestne gospodinje. Vse lepo in prav, a ko beseda nanese na vino, se zdi, da je izbor pravega vina za k tako široki paleti jedi skorajda nemogoč. Da bi vam pomagali prebroditi dilemo in bodo vsi okusi velikonočne pojedine dobili pravo sozvočje, vam ponujamo nekaj idej vin, s katerimi preprosto ne morete zgrešiti.

Modri Pinot  iz Vinske kleti Zlati grič se s svojo intenzivno rdečo barvo do popolnosti poda težki mesni in začinjeni hrani, zato bo pravšnji izbor ob suhomesnatih izdelkih in jagnjetini z izbranimi zelišči, pa tudi lososu, ki velja za mastno ribo. Tanini v vinu osvežujejo okus po vsakem ugrizu mesa, hkrati pa vino kljub svojemu polnemu okusu ne nadvlada hrane in deluje nadvse harmonično.

Chardonnay iz Vinske kleti Zlati grič se odlično poda lahki hrani, zato z njim nikakor ne boste zgrešili, če se bodo na vašem velikonočnem krožniku znašle ribje in zelenjavne jedi. V ustih se bo to čudovito zlato rumeno vino zahvaljujoč večplastni zaznavi po jabolku, hruški in praženem elegantno razbohotilo, a hkrati vsak grižljaj hrane povezalo v prelepo harmonijo. Pika na i? Saden vonj z lepo vkomponirano aromo po vanilji in kokosu bo v velikonočno pojedino vnesel kanček eksotike.

S penino ne morete zgrešiti!

Čeprav imajo penine sladkast okus, pa ob tako širokem naboru jedi veljajo za nezmotljiv izbor. V vsak grižljaj hrane vnesejo kanček svežine, zato so pravi izbor, ko boste na velikonočno mizo postavili šunko ali kako drugo meso, zelenjavo, jajca in sire. Za te jedi velja, da se nekatere bolje spajajo z belimi, druge z rdečimi vini, a resnica je, da se prav k vsem poda suho Rosé vino iz Vinske kleti Zlati grič, ki ima kislost belega vina in sadni značaj rdečega.

Zdaj veste vse! Mi vam lahko zaželimo le še dober tek in prelepe velikonočne praznike!

Foto: Shutterstock, PR