Včasih se mi dozdeva, da se življenje žensk nenehno vrti okoli našega menstrualnega ciklusa. Na manjše krče in nenehne spremembe v razpoloženju se sčasoma navadi vsaka izmed nas – nikoli pa se ne bom privadila ne celoten nered, ki se ustvari v tistem tednu. Vložke (oziroma plenice za odrasle, kot jim pravim jaz) uporabljam že odkar pomnim – od svojega prvega menstrualnega ciklusa. In že od samega začetka se spopadam z nelagodnim občutkom med uporabo, da o preizkušnji tamponov sploh ne govorim (med uporabo slednjih sem opazila tudi višji nivo bolečine kar se tiče krčev).

To je bilo zadostno število razlogov, da sem že dlje časa iskala alternativo v svetu sanitarnih pripomočkov. Tako pridemo do menstrualne skodelice – po prvotnem začudenju sem se po hitrem informiranju preko interneta odločila, da bom nenavadno silikonsko zadevico vendarle preizkusila.

Kaj pravzaprav je menstrualna skodelica?

Zvesta svojemu imenu, menstrualna skodelica dejansko predstavlja majhno silikonsko skodelico, ki se tiste dni v mesecu nahaja saj-veš-kje in tako zbira vso menstrualno kri. Preden klikneš stran, počakaj, da ti podrobneje razložim uporabo in prednosti te novodobne tehnologije.

Kako je z vstavljanjem? Prvih nekaj dni uporabe menstrualne skodelice (uporabljala sem izdelek znamke Lalicup) sem imela malce problemov z vstavljanjem. Ko se zadeve enkrat navadiš, te z upoštevanjem vseh navedenih navodil preprosta in hitra uporaba prijetno preseneti. Pravilno vstavljene menstrualne skodelice pravzaprav sploh ne čutiš!

Z menstrualno skodelico se med dnevi menstruacije počutim prijetneje

Z menstrualno skodelico se med dnevi menstruacije počutim prijetneje

Kako je s čiščenjem? Ker menstrualne skodelice po uporabi ne zavržemo, kot je to navada z vložki in tamponi (si vedela, da povprečna ženska v enem letu odvrže kar 240 tamponov?), je čiščenje izjemno pomemben del procesa uporabe skodelice. Na našo srečo pa sploh ni zapleten! Skodelico dnevno menjaš zgolj dvakrat – po uporabi jo izprazniš in jo umiješ z navadno plastenko vode (ponavadi jo imamo vedno s sabo) ali z blagim milom. Po končanem ciklu pa jo očistiš tako, da jo nekaj minut pustiš vreti v vroči vodi.

Po enotedenski uporabi menstrualne skodelice sem se popolnoma odpovedala uporabi vložkov in tamponov – ne zgolj iz ekološkega vidika, temveč tudi s strani udobja, praktičnosti ter cenovne dostopnosti.