Samopodoba je nekakšen temelj dojemanja sebe in sveta okrog nas. Je slika, v kateri vidimo sebe. Zanimivo pa je, da je naša slika o nas samih velikokrat popolnoma drugačna od slike, ki jo v nas vidijo drugi! 

  • Se vam je že zgodilo, da vas je nekdo pohvalil, da ste prikupnega videza, da ste lepi, vi pa menite o sebi, da niste prav nič posebnega, da ste morda celo grdi?
  • Se vam je že zgodilo, da ste v službi razmišljali o neki dobri ideji in jo povedali sodelavki, na sestanku pa jo je ta sodelavka predstavila kot svojo, vi pa si niste upali ugovarjati in reči, da je ideja pravzaprav vaša?
  • Se vam je že kdaj zgodilo, da niste rekli NE nekomu, ki vas je prosil za uslugo, čeprav se vam ni ljubilo, niti niste imeli časa, da bi obljubljeno opravili. Pa vendar ste pogoltnili cmok, rekli DA in naredili to uslugo, zanjo pa ste morali žrtvovati svoj prosti čas?

Ljudje vidimo sebe velikokrat drugače, kot nas vidijo drugi. Največkrat vidimo sebe kot slabše, grše, manj sposobne (z redkimi izjemami, ki gredo v drugo skrajnost) in se trudimo, da bi te svoje pomanjkljivosti prikrili. Trudimo se pa tako, da želimo vsem ugoditi, ustreči, da ne rečemo NE, da se ne znamo postaviti uase, za svoje pravice, da nam nalagajo preveč dela v službi…

Kako pa naj vem, ali je moja samopodoba dobra ali ne?

Če bi imeli dobro samopodobo, bi dobro opravili svoje delo in se ne bi kaj dosti ozirali na to, kaj si bodo o vas mislili drugi. Verjeli bi v svoje sposobnosti in upali bi si jasno in glasno izraziti svoje mnenje, sprejemali pa bi tudi mnenja drugih. Znali bi sočutno prisluhniti drugim, znali bi se postaviti v njihovo kožo in znali bi postavljati meje. Znali bi reči tudi ne. Če bi se vam kaj sfižilo, ne bi bilo konec sveta, temveč bi napako sprejeli kot priložnost za učenje, si popihali rane, vstali in nadaljevali svojo pot.
Nekaj namigov o tem, kako ravnajo in kakšni so ljudje z dobro samopodobo si lahko preberete tudi v knjigi Alenke Rebula, ki je v svoji knjigi Blagor ženskam sestavila seznam sposobnosti (po predlogi Nathaniela Brandona), ki jih ima človek z dobro samopodobo.

1. Samozavedanje, resnicoljubnost, pristen stik z realnostjo: ne izkrivljamo dejstev v svoj prid in tolažbo, znamo videti sebe in druge.
2. Sposobnost osredotočenja na tu in zdaj: ne živimo v spominih, v objokovanju zamujenega, v odlašanju, v načrtih.
3. Poznavanje, upoštevanje in obramba lastne edinstvenosti: spoštovanje vsega, kar nas dela posebne, pa naj nas okolje odobrava ali ne, stanovitnost in vzdržljivost v uveljavljanju svojih pravic, zvestoba najglobljim željam.
4. Negovalen odnos do neželenih potez lastne edinstvenosti, spoštovanje lastnih šibkih točk in ranljivosti, odklanjanje samoobtoževanja in idealov popolnosti.
5. Prevzemanje popolne odgovornosti za svoj blagor brez čakanja na rešitelje ali rešilne dogodke, brez obtoževanja in iskanja krivcev, sebe nikoli ne doživljamo kot žrtev.
6. Sposobnost načrtovanja in samopreverjanja v doseganju visokih, a stvarnih ciljev: sposobnost izdelovanja strategij, v katerih se krepimo, ne glede na izid, pozorno preverjanje svojih korakov in strategij, pripravljenost na učenje, ločevanje med iluzijami in ideali.
7. Zvestoba svojim načelom, integriteta: odpovedovanje sprenevedanju ter zadoščenjem, ki nižajo samospoštovanje, jasna in neodvisna vest, sprejemanje obremenitev, ki izhajajo iz tega.
8. Brezpogojna vera v lastno drugačnost, svojo edinstvenost dojemamo kot neodtujljivo pravico in temeljno dolžnost; pojem izpopolnjevanja sebe zamenja vizija razvijanja pristnih in lastnih posebnosti.

Koliko takšnih ljudi v resnici poznate? Verjetno ne prav veliko. To so ljudje, ki so zadovoljni sami s seboj, znajo najti svoje cilje in motivacijo, da jih dosežejo, zaupajo v svoje sposobnosti, dobro prenesejo kritiko in imajo pristne odnose z drugimi. Bi želeli postati eden izmed njih?

O tem, kako lahko ugotavljamo, kakšna je naša samopodoba, pa bomo govorili tudi na brezplačnem webinarju, ki bo 25.2.1015 ob 20.00. Prijavite se lahko na tukaj.