Komunikativen, praktičen in energičen ter živahnih barv. To od svojega avtomobila pričakuje večina žensk!

Kaj pričakujejo ženske od avtomobila? Kdo bi lahko bolje odgovoril na to vprašanje kot Kompetenzzentrum Frau und Auto (KFA), pravi multidisciplinarni raziskovalni center iz Mönchengladbacha v Nemčiji, v katerem se šest doktoric znanosti in njihov moški kolega trudijo odgovoriti na vprašanja o razlikah med ženskami in moškimi, ko govorimo o avtomobilih? Odgovor: voznice si želijo avtomobila, ki bi bil komunikativen, praktičen in (v mlajših letih) tudi zelo energičen.

Komandni center

Na poti še enkrat preveriti štedilnik pa če so vhodna vrata zaprta pa da je lepo pisan in da premore veliko konjev: ženske pričakujejo od svojega avtomobila več kot moški. “Svoj avto želijo uporabljati kot nadzorni center, ki je povezan tudi z njihovim domom,” pravi Doris-Kortus-Schultes, ena od raziskovalk. Predvsem mlajše voznice sanjajo o tem, da bi lahko v avtomobilu uporabljale socialna omrežja in da bi lahko kar med vožnjo preverile, ali niso slučajno pozabile ugasniti štedilnika in zakleniti vrat. K njihovim sanjam sodijo tudi živahne barve in močni motorji.

“Ženske uporabljajo avto precej bolj raznoliko,” poudari Doris Kortus-Schultes. “Med vožnjo želijo ostati v stiku s prijatelji in družino.” In ker se z dela večkrat kot partnerji vračajo v vrtec ali v šolo po otroke pa po nakupih, potrebujejo poleg tega še avto, ki bo praktičen, z veliko prostora za prtljago in nižjim pragom prtljažnika za lažje nalaganje kupljenega. “S tem se po željah izenačijo z moškimi nad petdeset,” doda Kortus-Schulteseva.

Osnove so skupne

Kar se dveh osnovnih zahtev, ko gre za avtomobil, tič, pa se ženske in moški ne razlikujejo, pravi raziskava KFA:

  • nizka poraba
  • objektivna varnost.

Kortus-Schulteseva glede na podatke, ki jih je zbrala, trdi, da tudi večje število konjskih sil in uživanje v vožnji niso več samo moška domena. “Mlajše kot so ženske, bolj ostre voznice so.” In kar tri četrtine žensk si želi v svojem novem avtomobilu imeti močnejši motor ter precej bolj živahne barve, kot bi si jih želel povprečni moški. Zanje je bolj kot barva pomembnejša cena, ki jo bo vozilo doseglo, ko ga bodo čez nekaj let prodali.

In kdo odloča o nakupu avtomobila?

Za zdaj se zdi, da moški, saj je večina vozil še zmeraj izdelana po njihovem okusu, pravi Kortus-Schultesova. A to se lahko tudi spremeni: “Pri nakupu približno 36 odstotkov avtomobilov v Nemčiji so soodločale tudi ženske in to število raste.”

www.panjan.si