Verjamemo, da si morda skeptična glede uporabe menstrualne skodelice. Začela si razmišljati o nakupu, pa se ustaviš že zaradi negotovosti, ali jo boš sploh znala uporabljati. Ampak naj te pomirimo kar takoj! Skodelico uporablja dandanes že res veliko žensk in verjemi, tudi ti jo znaš – le poskusiti moraš. In zate imamo nekaj nasvetov, ki ti bodo pomagali pri pravilni uporabi. 

Kako dobro v resnici poznaš svoje telo?

Da boš vedela, kam točno in kako globoko vstaviš menstrualno skodelico, je pomembno da se malo bolj pobližje spoznaš z materničnim vratom in mišicami medeničnega dna. Pravilna vstavitev namreč vpliva na to, da bo skodelica učinkovito in brez neprijetnega občutka opravljala svojo nalogo. Mišice medeničnega dna pa prav tako lahko pomembno vplivajo na tvoje udobje ob uporabi skodelice in izboljšajo še številna druga področja vašega življenja.

Kaj materični vrat sploh je

Maternični vrat je spodnji del maternice, ki povezuje maternico in nožnico. Menstrualna kri se skozi luknjico na materničnem vratu odvaja v nožnico, kjer jo ujame in zadrži menstrualna skodelica. Namestitev menstrualne skodelice je zato odvisna od lokacije materničnega vratu, saj jo namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat – manj globoko, kot običajno namestimo tampone.

Lokacijo svojega materničnega vratu lahko poiščeš tako, da s prsti prodreš v nožnico. Na njenem koncu boš zatipala oblasto zatrdlino z jamico, podobno nosni odprtini, na sredini – to je tvoj maternični vrat.

Kako torej vem, ali sem pravilno vstavila M-skodelico?

  • če je skodelica nameščena previsoko, lahko pritiska na maternični vrat in tako povzroči nelagodje ali celo rahlo bolečino
  • izliv krvi mimo menstrualne skodelice je pogostejši pri ženskah, ki skodelico namestijo previsoko – preblizu materničnemu vratu
  • puščanje menstrualne skodelice je bolj pogosto pri ženskah, pri katerih se maternični vrat med menstruacijo sam spusti malce nižje ali se ves čas nahaja malce nižje
  • če opaziš, da kri beži mimo skodelice, preveri, če se je skodelica v nožnici pravilno odprla in kje je nameščena glede na maternični vrat

 

Lalicup je menstrualna skodelica – prva, zasnovana in izdelana v Sloveniji, z mislijo na slovenska dekleta in ženske

Lalicup je menstrualna skodelica – prva, zasnovana in izdelana v Sloveniji, z mislijo na slovenska dekleta in ženske

Zlaganje skodelice v manjšo obliko za lažje vstavljanje

Zdaj ko si malo bolj spoznala ta del telesa, je čas da se naučiš le še zlaganje skodelice in se znebiš straha, tako kot si se ga znebila, ko si prvič vstavila tampon. Čeprav je skodelica malce večja od običajnega tampona, je izdelana iz mehkega medicinskega silikona, ki ga zlahka zložimo v manjšo obliko in tako zagotovimo varno, udobno in neboleče vstavljanje v nožnico.

Spodaj si lahko pogledaš video, saj si boš tako najlažje predstavljala katere metode prepogibanja so pravilne. Nekajkrat poskusi, izberi svojo najljubšo in postani uporabnica Lalicup skodelice tudi ti! Dodatna navodila pa si lahko prebereš tudi TUKAJ.

Sprosti se!

To je nasvet, ki ga ne spreglej. Pomembno je namreč, da si sproščena zaradi napetosti mišic, saj napete mišice otežujejo vstavitev menstrualne skodelice.  S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstaviš v spodnji del nožnice, pri tem pa sprostiš vaginalne mišice ter skodelico namestiš nekaj centimetrov pod maternični vrat. Po vstavitvi preveriš, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri. To storiš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice. Pecelj skodelice lahko odrežeš ali prikrajšaš, če te moti.

Torej morebitni zadržki in strahovi glede vstavljanja so povsem odveč! Nič hudega ni, če boš med prvimi vstavljanji malce nespretna – saj veš kaj pravijo, vaja dela mojstra! In po nekaj poskusih boš tudi ti prava mojstrica in navdušena uporabnica Lalicup menstrualne skodelice!