Zakaj se sploh truditi zanjo?

Vas lahko vprašam, v kakšni legi je sedaj vaše telo? Sedite, ležite? Močno dvomim, da med branjem stojite ali se celo gibate.

Ko si želimo počitka, se najraje usedemo, a že po nekaj minutah postanemo nemirni in spreminjamo položaj. Telo si želi spremeniti položaj, ker nas že zaradi sile teže (saj veste ene bolj, druge manj) boli zadnjica. Ste tudi vi sedaj začutili, da mišice kar kličejo po premiku? Če ste že nekaj časa v sedečem položaju, stavim, da lahko ocenite sami, kako tudi vdih ni več popoln in postaja lenoben. Običajna upognjena drža naprej ali nazaj nam zmanjšuje prsno votlino, zato dihamo površno. Kri po telesu tako ne dovaja dovolj kisika in hitro postajamo utrujeni.

Bolečina v križu napačno sedenje

Večina nas pretežni del dneva presedi, ker nas v to sili delo, učenje, včasih žal tudi bolezen

Ob zavedanju teh preprostih dejstev sem ukrepala. Pri sedenju me sedaj vedno prijazno objema EASEBelt, ki me poveže s stolom tako, da sploh ne nosim več vse svoje lastne teže. Ta efekt lahkotnosti med sedenjem se začuti takoj, ko se s pasom pravilno namestiš na stol. Privoščite si ga, če spoštujete in imate radi svoje telo!

Kako deluje, nam je po znanstvenih meritvah v Športno diagnostičnem centru Fakultete za šport Univerze v Ljubljani razložil prof. šp. vzg. Stanislav Štuhec: Ledvena opora, ki jo sami nastavljamo na ustrezno višino, poskrbi, da je hrbtenica v pravilni legi. Sprednja opora pa zadržuje telo pred upogibanjem, kar notranjim organom omogoča pravilno lego. To je še posebej pomembno za  trebušno prepono, ki je gospodarica našega dihanja in pljuča, ki le v pravilni legi poskrbijo, da z dihanjem v kri in možgane dovajamo zadostno količino kisika. S tem občutno podaljšamo koncentracijo in poskrbimo za večjo učinkovitost pri delu. Nenazadnje tako poskrbimo, da bomo lahko veliko prej oziroma pogosteje vstali in se razgibali!

Screen Shot 2016-02-04 at 07.35.44

Ko je pas EASEBelt enkrat nameščen na vaš sedež, ga le z eno potezo zapremo ali odpremo

Tako sem začela dobivati komplimente o lepi drži. Po dnevni uporabi pasu, se je zgodilo tudi nezavedno: možgani so si zapomnili v kakšnem položaju hrbtenice se telo najbolje počuti! To so potrdili že mnogi uporabniki.

Zato naj poudarim: kolikor je le mogoče, se gibajte. Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Narava nas je obdarila s 360 sklepi in 700 skeletnimi mišicami! Izgleda le, da je v vsej svoji spoštovanja vredni vsemogočnosti pozabila na možen tehnološki razvoj. Ta je ljudi prikoval na stole tako, da ure in ure presedimo ob računalnikih, v avtomobilih, ter drugih prevoznih sredstvih, kmetje in delavci na kmetijskih in gradbenih strojih …

Za vsa vprašanja sem dosegljiva na naslovu blanka.easebelt@gmail.com in na tel.št.: 040 578 633.