Huawei je ob koncu lanskega leta predstavil svoj do zdaj najzmogljivejši telefon – Mate 20 Pro. Številni mediji in novinarji s celega sveta so mu nadeli laskavi naziv najboljšega telefona lanskega leta, zasluge pa so pripisali njegovi izjemno sodobni strojni opremi in številnim naprednim funkcionalnostim. V želji, da bi potrdili njegovo superiornost tudi v praksi, pa so ga pri Huaweiju nedavno testirali še v točno takšnih razmerah, kot so želeli uporabniki.

Pri Huaweiju so v januarju zasnovali kampanjo #ChallengeMate, v kateri so uporabnike pozvali k posredovanju svojih idej za testiranje njihovega paradnega telefona Mate 20 Pro. Izmed vseh so nato izbrali tiste, ki so dobile največ glasov in jih s pomočjo Cirila Komotarja, vlogerja, ki stoji za enim najbolj priljubljenih slovenskih YouTube kanalov, Komotar Minuto, tudi realizirali.

Uporabnike so najbolj zanimale sledeče tri stvari: kako dobra je stabilizacija slike pri snemanju videa v ekstremnih pogojih, ali je mogoče narediti resnično atraktiven super počasen posnetek in kako se obnese baterija, če telefon čez noč pustimo v hladnem okolju. Huawei Mate 20 Pro je vse preizkuse opravil z odliko, kako je bilo to videti v praksi, pa lahko preverite tukaj. Izjemen dosežek telefona v praksi, je morda najbolje povzel prav Ciril s svojim znamenitim stavkom: »Besn k česn!«

Stabilizacija slike, počasni posnetki in dolgotrajna baterija

Pri preizkusu stabilizacije je telefon pritrdil na sprednji pokrov športnega avtomobila, vklopil snemanje vida in se s hitro vožnjo odpravil na razgibano gorsko cesto. Končni video, ki ga je posnel telefon pa je bil kljub razgibanemu terenu zelo tekoč in brez tresenja. Pri tem je pomagala tudi umetna inteligenca, ki je prisotna na telefonu. Mate 20 Pro je namreč opremljen z zmogljivim procesorjem Kirinom 980 z dvojno nevronsko enoto, prav slednja pa pomaga telefonu pri različnih opravilih. Od snemanja in fotografiranja, do optimizacije delovanja.

Glede na to, da je njegovo osrednje poslanstvo testiranje avtomobilov, je športnega jeklenega konjička uporabil tudi v drugem preizkusu – kreiranju atraktivnega super počasnega posnetka. Z avtomobilom je hitro zapeljal v oster ovinek, tako, da je mu je odneslo zadnji del – t. i. drift – rezultat pa je bil sila spektakularen. Zasluge za to gredo seveda odlični kameri Mata 20 Pro. Ta se ne izkaže le pri video posnetkih, ampak tudi pri fotografiranju. Telefon je opremljen s trojno kamero Leica, ki jo sestavljajo osrednji 40 MP objektiv, 20 MP ultra širokokotni objektiv in 8 MP teleobjektiv. Medtem ko slednji zagotavlja dobro izraženo globino in učinek zameglitve na portretnih fotografijah, največjo novost predstavlja ultra širokokotni objektiv. Z njegovo pomočjo lahko zajamete širšo perspektivo okolice, kar pride zlasti prav v manjših prostorih.

Pri zadnjem preizkusu, testu vzdržljivosti baterije v ekstremnem hladnem okolju, pa je telefon čez noč zakopal v sneg. Ko ga je zakopal, je bila baterija napolnjena 100-odstotno, ko ga je prišel naslednji dan ‘rešit’, pa je merilnik še vedno kazal zavidljivo visoko številko 94 odstotkov. Baterija ima visoko kapaciteto 4.200 mAh in se s priloženim polnilcem zelo hitro polni (do 70 odstotkov v 30 minutah), za daljšo avtonomijo pa še dodatno skrbijo tudi programske rešitve. Poleg tega podpira tudi hitro brezžično polnjenje in celo povratno brezžično polnjenje (z Matom 20 Pro lahko brezžično napolnite baterijo drugega telefona, če tudi ta podpira brezžično polnjenje).

Pri zadnjem preizkusu pa se je potrdila tudi funkcija vodoodpornosti telefona. Sneg je namreč moker in kljub temu, da je bil telefon z njim prekrit celo noč, to ni ohromilo delovanja.

Spektakularen video, ki je nastal ob preizkušanju si lahko pogledate tukaj oziroma na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=5djQppUP3oc&.