Kar tri četrtine žensk se vsaj enkrat v življenju sreča z vaginalnim vnetjem, pogost vzrok za to so klasični higienski pripomočki.

Količina in barva izcedka iz nožnice se lahko od časa do časa precej razlikuje, včasih je jasno bele barve, drugič rumenkaste. Veliko je odvisno tudi od vašega menstrualnega cikla. V času ovulacije bo vaš izcedek močnejši, prozoren in lepljiv, to se običajno zgodi približno 2 tedna po koncu menstruacije. Tik pred menstruacijo pa boste opazili gost, belo-rumen izcedek. Še nekaj, nekatere punce ga imajo preprosto več kot druge, spreminja se tudi s starostjo in z letnimi časi, prehrano, vnosom vode in z zdravili, ki jih jemljete.

Zdrava vagina: vagina služi kot prehod med zunanjim delom telesa in notranjimi reproduktivnimi organi, pH nožnice je kisel, kar odvrača potencialne okužbe. To kislo okolje ustvarja prisotnost številnih zdravih bakterij. Zdrava vagina proizvaja izločke za samočiščenje, vsak poseg v občutljivo ravnovesje pa lahko pomaga ustvariti pogoje okužbe.

Običajen izcedek: vse ženske imajo izcedek. Normalen beli tok je lahko bister, motno bel in / ali, ko se posuši, rumen. Vsebuje lahko tudi bele lise in na trenutke je tanek in vlakninast. Spremembe v normalnem izločanju pridejo zaradi različnih razlogov, vključno z menstrualnim ciklom, čustvenim stresom, z načinom prehranjevanja, nosečnostjo in uporabo zdravil ter kontracepcijskih tablet.

Učinki menstrualnega ciklusa: kot rečeno, tudi cikel menstruacije vpliva na vaginalno okolje. Morda boste v tem času opazili povečano vlažnost, samo ravnotežje pH pa zaniha. Vaša vagina je najmanj kisla tik pred in med menstruacijo in to je ponavadi čas, ko so okužbe najpogostejše. Uporaba menstrualne skodelice lahko zmanjša vnetja nožnice.

Znaki nenormalnega belega toka: vse spremembe v barvi ali količini belega toka so lahko znak vnetja nožnice. Vaginalne okužbe so zelo pogoste in večina žensk se bo v svojem življenju z njo najmanj enkrat srečala.

Če se pojavi kateri od simptomov spodaj, je to lahko znak vnetja nožnice:

  • beli tok spremlja srbenje, izpuščaji ali bolečina,
  • obstojen, povečan izcedek,
  • uriniranje spremlja pekoč občutek na koži,
  • izcedek podoben skuti,
  • sivo/bel ali rumeno/zelen izcedek z neprijetnim vonjem.

Ena od možnosti za zmanjševanje vnetja je uporaba menstrualne skodelice

Lalicup je silikonska menstrualna skodelica, ki predstavlja odlično alternativo tamponom in vložkom. Skodelica je priročna, nosite pa jo lahko do 12 ur! Uporaba menstrualne skodelice pomeni manj odpadkov, je okolju bolj prijazna rešitev, zanjo boste pa porabili manj denarja, kot bi sicer za klasične vložke ali tampone. Nosite jo lahko med kampiranjem, potovanjem, plavanjem, med tekom, cross fitom in še in še. Njena pomembnejša lastnost pa je, da zaradi materiala, iz katerega je narejena, in zaradi načina vstavitve, preprečuje rušenje naravnega vaginalnega ravnovesja. Menstrualna skodelica:

  • ne suši ali draži vaginalne sluznice kot klasični higienski pripomočki,
  • ne spreminja pH nožnice,
  • ne povzroča alergij, vnetij ali glivičnih obolenj,
  • zmanjša vnetja nožnice,
  • zaradi oblike in delovanja preprečuje zmanjšuje verjetnost novih okužb.

IMG_5367-2

Lalicup je prva in zasnovana menstrualna skodelica v Sloveniji. Zaradi inovativnega designa lahko menstrualno skodelico Lalicup nosite brezskrbno, saj jo varno in udobno na pravem mestu drži rahel podtlak. Ta se sprosti šele ob pritisku na dnu skodelice. Primerna je tudi za tiste ženske, ki imajo sicer močnejšo menstruacijo.

Več o varnosti in uporabe menstrualne skodelice Lalicup si preberite na www.lalicup.si.