V zadnjih letih smo zasledile ogromno člankov o priljubljenosti menstrualne skodelice, zato smo se tudi same odločile, da uporabnice kar same povprašamo o kvaliteti ter vzdržljivosti menstrualnih skodelic. Pred vami je 8 vprašanj, zastavljenim Slovenkam med 19 in 32 let, ki so se odločile za preizkus skodelice.

Menstrualna skodelica LaliCup

Menstrualna skodelica LaliCup

  1. Kateri sanitarni/e pripomoček/e si uporabljala pred menstrualno skodelico?

Večina je pred menstrualno skodelico uporabljala tampone, nekatere pa so uporabljale tudi vložke, odvisno od njihovega menstrualnega toka.

  1. Kako dolgo že uporabljaš menstrualno skodelico?

Na to vprašanje smo dobili popolnoma različne odgovore—nekatere menstrualno skodelico uporabljajo le tri mesece, druge že pol leta, med anketiranimi pa so se znašle tudi takšne, ki so menstrualni skodelici ostale zveste že leto dni, ali pa celo dve leti.

  1. Kakšni so tvoji splošni vtisi?

Ne glede na to, kako dolgo uporabljajo menstrualno skodelico, pa nam je vsaka izmed vprašanih podala podoben odgovor. Skodelica se jim zdi praktična ter cenejša od običajnih sanitarnih pripomočkov. Trdijo, da je udobna, ter da vstavljanje ni zahtevno in je neboleče. Ena izmed anketiranih nam je zaupala, da odkar jo ima, je njeno življenje (predvsem v času menstruacije) veliko lepše in bolj brezskrbno.

  1. Katero menstrualno skodelico uporabljaš?

Največ pohval je požela menstrualna skodelica LaliCup, prva menstrualna skodelica, zasnovana in izdelana v Sloveniji.

  1. Zakaj si se odločila za uporabo menstrualne skodelice?

Izvedeli smo, da se razlogi na samem začetku, ko se ženske odločijo za uporabo menstrualne skodelice, razlikujejo. Nekaterim pripomoček predlaga prijateljica, spet druge pa se same izobrazijo o prednostih menstrualne skodelice z branjem člankov o škodljivosti tamponov. Marsikateri so se tamponi zdeli neudobni, vložki pa nepraktični. Niso se več želele ukvarjati z madeži na posteljnini in oblačilih zgolj zaradi nezanesljivosti sanitarnih pripomočkov ter močnega menstrualnega toka.

  1. Si imela pred uporabo menstrualne skodelice pomisleke?

Ko smo povprašali po morebitnih dvomih o uporabi menstrualne skodelice, nam je približno polovica vprašanih odgovorila pritrdilno. Imele so predsodke predvsem o higieničnosti skodelice ter pomisleke glede vstavljanje in izstavljanja. Po prvi menstruaciji pa je večina dvomljivk že skorajda profesionalno obvladala uporabo skodelice.

  1. Si imela z vstavljanjem/izstavljanjem kakšne težave? Če da, jih imaš še zdaj?

Čeprav je kar veliko število anketiranih priznalo, da je imelo pri prvem vstavljanju nekaj težav, so dodale, da so po nekaj poizkusih ter s prepogibanjem skodelico nenazadnje uspešno ustavile. Ena izmed vprašanih nam je zaupala skrivnost, ki ji je pomagala pri prvi menstruaciji s skodelico—vstaviti jo je poskusila že nekaj dni prej, da je na dan D vse lažje izvedla!

Vse pa se strinjajo, da sčasoma uporaba postane rutina.

  1. Bi kdaj prenehala z uporabo menstrualne skodelice/raje uporabljala prejšnje pripomočke?

Na zadnje vprašanje pa so nam, skorajda enoglasno bi lahko rekli, vse vprašane zatrdile, da pod nobenim pogojem menstrualne skodelice ne bi zamenjale za pripomočke, katere so uporabljale prej.

Torej, glede na zbrane podatke je jasno videti, da je menstrualna skodelica res izjemno priljubljena tako pri mlajših kot tudi malce starejših.