Nekateri spoznajo, da so zelo močni že zgodaj, nekateri malce pozneje; pomembno je predvsem izkustvo – negativno in pozitivno – da zares spoznamo, kaj zmoremo. Telo in duša sta nesporno povezana in četudi se zdi, da je nemoč trenutno telesna, kljub vsemu gotovo prihaja iz podzavesti.

In samozavest? Ta gre z roko v roki z nemočjo in tako sklene začaran krog, ki onemogoča kvalitetno življenje posameznika…

Kaj torej storiti, da bo občutek nemoči izginil?

 1. Emocionalni detox: spregovorite!

Če se vam godi krivica, če vam ni všeč, kako se ljudje obnašajo do vas – spregovorite! Na glas. S potlačenjem čustev in misli škodite le sebi – v primeru, da spregovorite, bo sogovornik zagotovo vedel s čim vas je prizadel in kako naj to popravi, vi pa si boste olajšali dušo. Dve muhi na en mah, torej!

Ne pozabite: tudi misli štejejo! Da bi se počutili bolje, je potrebno misliti čimbolj pozitivno in se (čeprav ste to slišali že neštetokrat!) zabavati, sprostiti in uživati ob malih stvareh.

Ko spregovorite, to naredite na kulturen in prijazen način – brez obtoževanja in kazanja s prstom.

 1. Bodite jasni

Postavite si jasna vprašanja o vašem življenju in nanje odgovorite – najbolje bo, da misli zapišete na list papirja. Poleg omenjenega zapišite še področja:

 1. Delo
 2. Finance
 3. Čas in produktivnost
 4. Telo in zdravje
 5. Hobiji in zanimanja
 6. Sprostitev
 7. Družina in prijatelji
 8. Ljubezen

Pri vsakem področju, glede na stopnjo pomembnosti, ki vam jo področje prestavlja, napišite oceno od 1-10. Tako boste (končno) spoznali svoje prioritete, grajenje in organiziranje vašega življenja pa bosta postala lažje, saj bo jasno, kaj želite.

 1. Naredite plan… Vnaprej!

Ko veste kaj hočete, je pot precej enostavnejša. Če si želite napisati roman, najprej raziščite o čem bi pisali, kdo bi vam pri tem lahko pomagal, kje bo knjiga izšla, kdo jo bo lektoriral in kaj bi vam to pravzaprav pomenilo.

Seveda enako storite na drugih področjih. Da bi živeli lažje in manj stresno, svoje dni planirajte vnaprej – vsaj en dan vnaprej. In ne pozabite na prosti čas, ki ga po možnosti vsaj deloma preživite v naravi in brez zoprnega telefona.

V svoje življenje spustite radost!

Naj bo veselo, zabavno in predvsem srečno. Pri premagovanju žalosti, otožnosti vam lahko pomagata tudi amulet: www.mayaperon.si.