Ta neprijetnost se večinoma pojavi v zgornjem in skrajno spodnjem delu nog – za njo pa boleha več ko 50% ženske populacije.

Za nekatere je pojav tako neprijeten, da že v rani mladosti iščejo rešitve oziroma možnosti, da do težave sploh nebi prišlo. Poleg neljubega videza gre pri krčnih žilah tudi za bolečine, ki so zelo neprijetne – ženske jih začutijo v stoječem in sedečem položaju.

Zaenkrat ne obstaja pravi “recept” za preprečevanje krčnih žil, eno pa je gotovo; sledeči napotki bodo z gotovostjo zmanjšali možnosti njihovega nastanka.

Spoznajte faktorje tveganja

Spoznajte svoje telo in navade, ter jih povežite z lastnostmi, ki so za krčne žile ključni. Dobre je, da se o njih posvetujete tudi z zdravnikom.

Med najpogostejšimi faktorji tveganja so:

  • starost: s starostjo se elastičnost kože zmanjša, zato je verjetnost za pridobitev krčnih žil toliko večja,
  • spol: priznajmo si – gre predvsem za zdravstveno težavo žensk. Do pojava pride predvsem v obdobju večjih hormonskih sprememb (med nosečnostjo in menopavzo),
  • genetika: tu žal ne morete storiti prav nič. Če sta krčne žile imeli vaša mama in babica, obstaja velika verjetnost, da jih boste (žal) imeli tudi vi,
  • debelost: prevelika telesna teža je škodljiva za zdravje na sploh, poleg tega pa povzroča tudi krčne žile
  • pomankanje gibanja: posedanje in premalo gibanja vodita (tudi) v prezgodnji pojav krčnih žil.

Kaj pa moje telesna teža?

Z ohranjanjem zdrave telesne teže boste možnost za pridobitev krčnih žil drastično zmanjšali. Dodatna (nepotrebna) telesna teža doda dodaten pritisk nogam, ki morajo tako nositi nepotrebne kilograme. Slednji obremenjujejo celoten sistem in tako se pojavijo krčne žile.

Prenehajte s kajenjem in slabimi prehranjevalnimi navadami!

Saj veste, da 2 ogromna obroka na dan pač nista zdrava, kajne? Še posebej ne v večernem času. Poskrbite za uravnoteženo dieto, ki bo vašemu telesu zagotovila ustrezna in primerna hranila.

Zoprna navada, ki škodi vašemu zdravju je tudi kajenje, ki bi ga – če ga že niste – morali opustiti takoj! Ne samo zaradi zapacanosti pljučnih mešičkov s katranom in neprijetnega vonja…