Uporaba menstrualne skodelice je prvi korak k bolj udobnemu, prijetnemu in zdravemu življenju, saj z njo nadomestite klasične higienske vložke in tampone. S pomočjo skodelice lahko svojemu življenjskemu slogu sledite tudi v obdobju menstruacije, uporabljajo pa jo lahko ženske vseh starosti (vsekakor se v primeru kakršnihkoli ginekoloških težav pred uporabo menstrualne skodelice posvetujte z osebnim zdravnikom ali ginekologom).

Uporabljate jo lahko med celotnim ciklusom in tudi v času, ko nimate menstruacije. Deluje tudi kot vodni tampon, njena uporaba pa ne preprečuje ukvarjanja s športnimi aktivnostmi.

Kako uporabljati menstrualno skodelico Lalicup?

Za neoteženo življenje med časom menstruacije je osnova pravilno vstavljanje, odstranjevanje in redno čiščenje. Pred vami je step by step vodič za uporabo menstrualne skodelice.

Uporaba menstrualne skodelice zajema 5 preprostih korakov:

• predpripravo,
• zlaganje za lažje vstavljanje,
• vstavljanje v nožnico,
• odstranjevanje iz nožnice,
• izlitje vsebine in ponovno uporabo

 

Do udobnega življenja med menstruacijo vodi pet preprostih korakov

Do udobnega življenja med menstruacijo vodi pet preprostih korakov

PREDPRIPRAVA

Predpriprava zajema čiščenje menstrualne skodelice pred prvo uporabo. Temeljito jo umijemo z vodo in blagim milom (ki ne vsebuje zdravju škodljivih snovi) ter jo približno 10 minut pustimo v večji količini vode, kjer ji dovolimo, da prevre. Ob tem koraku preverimo tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte.

Izjemno pomembna je ustrezna higiena rok, saj tako v nožnico ne vnašamo škodljivih snovi. Pred rokovanjem s skodelico si zatorej temeljito umijemo roke z blagim milom in toplo vodo.

ZLAGANJE ZA LAŽJE VSTAVLJANJE

Ker je večina menstrualnih skodelic izdelanih iz mehkega medicinskega silikona, jih zlahka zložimo v manjšo obliko za lažje vstavljanje. Poznamo pa tudi več metod prepogibanja – tako lahko vsaka najde tisto, ki ji najbolj ustreza.

 

C-pregib oz. pregib v obliki srca Menstrualno skodelico primemo z obema rokama in s palcema pritisnemo na sprednjo ploskev skodelice, s čimer jo sploščimo. Zatem oba konca prepognemo tako, da se srečata v sredini — s tem dobimo obliko črke C oziroma obliko srca.

To je najpogostejša metoda prepogibanja, saj je tudi najpreprostejša. Ker je za nekatere, predvsem mlajše, uporabnice skodelica v tej obliki še vedno preširoka, se odločajo za drugačne metode.

 

 

Pregib s stiskom navzdol oz. »školjka« Menstrualno skodelico primemo v eno roko ter njen vrh s kazalcem druge roke na sprednji strani potisnemo navzdol. Skodelico nato z roko, v kateri jo držimo, stisnemo skupaj, tako da se prepogne na sredini.

Oblika školjke je priljubljena predvsem pri mlajših dekletih, saj je skodelica ob vstavljanju tako najmanjša. V določenih primerih se zaradi anatomije nožnice malce težje odpre, kar zahteva ponovitev postopka.

 

 

Pregib v obliko sedmice oz. trikotnika Menstrualno skodelico primemo z obema rokama in s palcema pritisnemo na sprednjo ploskev ter jo sploščimo. Zatem zgornjo desno stran skodelice diagonalno prepognemo proti spodnji levi strani skodelice.

Oblika trikotnika je se, podobno kot oblika školjke, v nekaterih primerih v nožnici ne odpre povsem pravilno, zaradi česar je treba postopek ponoviti.

VSTAVLJANJE

Pred prvo uporabo lahko menstrualno skodelico navlažimo z vodo ali namažemo z lubrikantom na vodni osnovi za lažje vstavljanje. Večina uporabnic si skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču, čepenje, pa tudi z privzdignjeno eno roko — najpomembneje je, da najdete način, ki najbolje ustreza vam!

S čvrstim prijemom zloženo skodelico z obročem naprej vstavimo v spodnji del nožnice. Pomembno je, da pri tem koraku popolnoma sprostimo vaginalne mišice in skodelico namestimo nekaj centimetrov pod maternični vrat (Kje natančno je to?).

Po vstavitvi preverimo, če se je skodelica pravilno razprla, saj lahko le tak učinkovito lovi menstrualno kri. Stanje skodelice preverimo tako, da s prstom rahlo zaokrožimo okoli njenega dna. Pravilno vstavljena skodelica nikdar ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja!

ODSTRANJEVANJE

Velika prednost uporabe menstrualne skodelice je ta, da jo je dnevno potrebno zamenjati manjkrat kot tampon. Seveda je vse odvisno od posameznice in moči njenega trenutnega toka. Kot vedno, je najpogostejša higiena rok. Ko zanjo poskrbimo, sprostimo vaginalne mišice ter s palcem in kazalcem čvrsto stisnemo skodelico, vse dokler ne začutimo popuščanja podtlaka. Podobno kot pri vstavljanju jo zložimo v manjšo obliko in jo nežno izvlečemo.

ČIŠČENJE IN PONOVNA UPORABA

Po odstranitvi skodelice njeno vsebino izlijemo v straniščno školjko, skodelico pa operemo ali obrišemo s čistilnim robčkom in jo ponovno vstavimo.

Menstrualna skodelica je vedno bolj priljubljena

Menstrualna skodelica je vedno bolj priljubljena