Si vedela, da bi morala tampon menjati na vsakih 4 do 8 ur, menstrualno skodelico pa na 12 ur? To pa ni edina prednost menstrualne skodelice pred klasičnimi vložki in tamponi.

Menstrualna skodelica je namreč cenejša in okolju bolj prijazna alternativa klasičnim higienskim pripomočkom. Ne povzroča alergij, ne suši in ne draži sluznice, izdelana pa je iz mehkega medicinskega silikona, ki ne vsebuje lateksa in škodljivega BPA. Skodelica je varna in uporabna, saj jo lahko brezskrbno uporabljaš tudi med plavanjem in dopustovanjem. Deluje tudi kot vodni tampon, saj vodi preprečuje vdor v nožnico.

Najprej opredelimo, kdo lahko uporablja menstrualno skodelico

Dobra novica: prav vse ženske. Ženske vseh starosti, tudi punce, ki sicer še niso imele spolnih odnosov. Vseeno priporočamo, da se ženske, ki imajo ginekološke težave, za vsak slučaj o tem posvetujejo še s svojim osebnim ginekologom.

IMG_5354

Menstrualno skodelico najlaže uporabimo, če upoštevamo teh 5 korakov:

1. Predpriprava (čiščenje)

V prvem koraku menstrualno skodelico dobro očisti: uporabi milo in vodo. Pred prvo uporabo pa jo je treba v večji količini vode še prevreti (10 minut). Ne pozabi umiti tudi svojih rok!

2. Za lažje vstavljanje jo zloži v manjšo obliko

Skodelice so izdelane iz gladkega silikona, na katerem se ne nabira prah, bacili in alergeni. Lalicup menstrualna skodelica ima večjo kapaciteto in tako tudi pri močnejših menstruacijah ne prepušča.

>>Tukaj si preberi o metodah prepogibanja menstrualne skodelice.

3. Vstavljanje

Namesti se v udoben položaj: usedi se na stranišče, naredi počep ali pa privzdigno eno nogo. Vzemi skodelico, jo obrni tako, da bo obroč naprej, jo vstavi v spodnji del nožnice in sprosti vaginalne mišice. Nato skodelico namesti nekaj centimetrov pod maternični vrat (kje točno je to, si preberi na strani Spoznajte svoje telo).

Bodi brez skrbi, prvič smo vse malo nerodne. Vaja dela mojstra! Ko boš menstrualno skodelico pravilno vstavila, preveri, če se je tudi pravilno razprla. Le tako bo učinkovito lovila menstrualno kri. To narediš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice. Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja. Če te bo pecelj motil, ga lahko skrajšaš.

4. Odstranjevanje

Večina žensk menstrualne skodelice odstrani in izprazni 2  do 4-krat dnevno. Ne pozabi na higieno in si pred odstranjevanjem vedno umij roke. Sprosti vaginalne mišice, s kazalcem in palcem primi dno skodelice in čvrsto stisni. Ob tem boš začutila, da se bo podtlak, ki skodelico drži varno na mestu, spostil. Nato skodelico zloži v manjšo obliko in jo nežno izvleči. Pomembno: ne vleci samo za pecelj skodelice, saj lahko ob tem razliješ menstrualno kri ali pa se celo poškoduješ. Če menstrualno skodelico izvlečeš pravilno, madežev krvi ne boš videla. Skrb je odveč tudi v javnih WC-jih, saj lahko za odstranjevanje in menjavo skodelic uporabiš namenske intimne robčke LaliWipe. Z njimi obrišeš skodelico kar nad straniščem, brez da bi potrebovala umivalnik. Ali pa jo splakneš s plastenko vode.

5. Čiščenje in ponovna uporaba

Ko končaš, vsebino zlij v straniščno školjko. Skodelico pa znova dobro operi in obriši s čistim robčkom. Po potrebi jo ponovno vstavi.

Še ne poznaš menstrualne skodelice? TUKAJ preveri, zakaj bi jo tudi ti morala začeti uporabljati. Še to poletje.