Z nego otroka se začnemo ukvarjati že takoj po rojstvu. Predstavlja izjemno pomemben dejavnik v otrokovem življenju ter vpliva na njegovo zdravje in nadaljnje higienske navade. Za enostavno umivanje je dandanes že skorajda obvezen nakup kvalitetnih banjic in ostalih kopalnih pripomočkov, ko je organska kozmetika, ki poskrbi za občutljivo otroško kožo.

S PRAVILNIMI IZDELKI DO PRIJETNEJŠEGA UMIVANJA

Previjanje plenic je eden prvih osebnih stikov med starši in otrokom. Da sta mehkoba in udobje zagotovljena, je obvezen nakup pleničk iz kakovostnega bombaža. Če so potiskane z zabavnimi ali elegantnimi vzorci in motivi, naj bodo barvila okolju prijazna. Za prijetnejše obdobje previjanja lahko uporabljate tudi mehke odejice iz organskega bombaža najvišje kakovosti.

Po kopanju otroka osvežite s hipoalergenskim vlažilnim losjonom brez vonja, ki lahko prepreči suho kožo, ter uporabite ostale izdelke (baby olje, krema ter gel za obraz in telo, mehke krtače …) za prijetnejše počutje otroka. Najprimernejša je naravna in organska, dermatološko testirana kozmetika brez alergenih sestavin, ki ne vsebuje parabenov in ostalih sintetičnih konzervansov.

Otroci so vse pogosteje izpostavljeni široki paleti najrazličnejših snovi in izdelkov, katerih dolgoročni učinki niso povsem znani. Zato je pred nakupom kozmetičnih izdelkov za nego novorojenčkov potrebno previdno prebrati sestavine – koža dojenčkov je namreč petkrat tanjša v primerjavi s kožo odraslega.

Previjanje plenic je eden prvih osebnih stikov med starši in otrokom

Previjanje plenic je eden prvih osebnih stikov med starši in otrokom

INOVATIVNA BANJICA ZA UDOBNO KOPANJE

V prvih nekaj tednih otrokovega življenja se z umivanjem otroka ni potrebno pretirano ukvarjati – kopanje trikrat na teden je v samem začetku zadostno. V tem obdobju je obvezna predvsem higiena med samim previjanjem. Ko umivanje po prvem letu otroku ne bo več izsuševalo otrokove kože, se lahko odločite za nakup banjice, ki naj bo kvalitetna in kar se da preprosta.

Kako torej okopati novorojenca? Ko najmlajšega slečete, ga takoj zatem položite v zmerno toplo vodo, da ga ne zebe. Z eno od rok mu podprite glavo, z drugo pa ga vodite v vodo. Otroku podajte nekaj vzpodbudnih besed in se igrajte z intonacijo svojega glasu – tako bo čas kopanja in navajanje na nov del življenja lažje in enostavnejše. Obraz in lase umivajte z vlažno krpo, šampon pa uporabljajte le enkrat ali dvakrat na teden. Vrh glave nežno masirajte, šampon ali gel pa previdno izperite iz se izogibajte predelu oči, nosu in ust.

Če novorojenec opazno uživa v kopeli, mu dovolite nekaj dodatnih minut kopanja za zabavanje z raznimi vodnimi igračami. Vendarle le, ko je v vodi že dovolj sproščen in samostojen. Nikakor ga ne zmedite z živo-barvnimi igračami, ki bi ga zgolj zmedle in mu odvrnile pozornost od učenja o higieni. Bolj kot se v vodi zabava, manj strahu bo imel pred njo. V primeru, da otrok v banjici ne kaže veselja, ga v kopel ne silite – pričnite z preprostim namakanjem v vodi ali brisanjem s vlažno brisačo. Kopanje in umivanje naj bi bila prijetna in pomirjujoča izkušnja.

Po zaključeni kopeli je najpomembneje, da otroka zavijete v brisačo ali kopalni plašček s kapuco. Tako preprečite morebitne prehlade in omogočite čim večje udobje.

Z naprednejšimi banjicami lahko otroku omogočite prijetnejše preživljanje časa v kopalni kadi

Z naprednejšimi banjicami lahko otroku omogočite prijetnejše preživljanje časa v kopalni kadi