Čeprav je že marsikdo slišal za Keglove vaje, jih redkokdo izvaja. Namenjene so tako moškim kot ženskam, seveda pa se temu primerno tudi razlikujejo. Pred vami je kratek how-to za izvajanje ženskih Keglovih vaj.

Obstaja mnogo razlogov za izvajanje Keglovih vaj – medenično dno pogosto postane šibkejše zaradi nosečnosti, rojstva, starosti … Ker pa je njegova naloga podpiranje več organov, je pomembno, da te mišice ohranjamo močne, jih utrdimo in ojačamo. S tem preprečimo ali kontroliramo inkotenco.

Kako pravilno izvesti Keglove vaje

  1. Območje med vagino in anusom (za lažjo predstavo pomislite na medenico) poskusite premakniti naprej. To lahko storite na dva načina – sede ali stoje. Isti čas, ko »medenico« potisnete naprej, izdihnite – v tem trenutki bi morali začutiti, kako se mišice trdno stiskajo skupaj.
  2. Ko se mišice napnejo, štejte do tri, nato pa jih sprostite. Enako vajo ponovite šestkrat.
  3. Med stiskanjem mišic je pomembno, da dihate umirjeno. S pravilnim dihanjem se boste naučili popolnoma sprostiti telo. Pomembno si je zapomniti tudi, da trebušne mišice med izvajanjem Keglovih vaj ne smejo biti napete – s tem namreč ne boste dosegli želenega učinka.
  4. Vaje izvajajte petkrat tedensko. Seveda lahko po želji vaje izvajate tudi večkrat na dan, če želite prej doseči rezultate. A tudi enkrat dnevno bodo rezultati kmalu vidni, če boste pri izvajanju vaj vztrajni.
  5. Te vaje lahko izvajate kjerkoli, kar je velika prednost Keglovih vaj. Lahko jih na primer izvajate med sedenjem na kavču ali za kuhinjsko mizo.

Kako ste lahko prepričani, da vaje izvajate pravilno?

Ali Keglove vaje resnično izvajate pravilno, lahko preverite med uriniranjem. Ko izločate urin, ga za nekaj sekund poskušajte zadržati vsaj za osem sekund, ne da da bi vmes kaj »puščalo«. To se lahko izkaže za precej težavno, ampak je razvo zato to odličen test, s katerim se lahko zagotovo prepričate, da vaje delate pravilno. Obenem lahko s tem testom preverite tudi, ali so se vaše mišice že okrepile.

S tem testom lahko že pred začetkom vaj ugotovite, katere mišice so tiste, ki jih pravzaprav uporabljaš in krepiš med izvajanjem Keglovih vaj.

Kaj lahko storim za učinkovitejše vaje?

Za nadgradnjo Keglovih vaj lahko uporabite vaginalne kroglice Joyballs. Uporaba ter čiščenje kroglic sta popolnoma enostavna, namenjene pa so vsem ženskam, ki si želijo okrepiti mišice medeničnega dna.

Čas pred in po porodu je idealen za uporabo vaginalnih kroglic, saj je krepitev vaginalnih mišic še posebej priporočljiva predvsem v tem času. Kroglice pa so tudi izjemno praktične, saj jih lahko uporabljate tudi med domačimi gospodinjskimi opravili.

Vaginalne kroglice Joyballs

Vaginalne kroglice Joyballs

Kdaj pričakovati rezultate

Če se s Keglovimi vajami ukvarjate pogosto, lahko rezultate pričakujete v nekaj tednih ali mesecih. Da rezulati nenadoma ne poniknejo, Keglove vaje vključite v svojo vsakodnevno rutino in z njimi vztrajajte, saj je lahko tako učinek vaj še toliko bolj opazen.