Ste se že kdaj odpravile na iskanje tamponov in vložkov popolnoma tuji državi? Če že iskanje parkirnih mest ni dovolj zapleteno, je prodajalki v naključni lokalni trgovini še toliko težje razložiti, da bodo tamponi namenjeni 13-letnicam z veliko težavo zaustavili tvoj močan tok. Da o jezikovnih preprekah sploh ne govorim!

Za sanitarne pripomočke torej ni univerzalnega simbola – geste, ki bi prikazovale kako izgleda tampon in kako se uporabi, pa bi me stale vsega dostojanstva, ki mi je še ostalo. Ko sem po nekaj daljših, neuspelih izletih v tujino vendarle spoznala, da bi mi nakup produktov te zvrsti preprečil številne obiske znamenitosti in mi posledično uničil prešerno razpoloženje med bivanjem (pretiravanje je moja vrlina), sem se odločila za nakup menstrualne skodelice.

Zakaj se zanjo nisem odločila že prej? Preden sem na Poljskem požela posmehljive poglede starejših moških med razločnim izgovarjanjem besede tampon? Iskreno povedano se mi je na prvi pogled menstrualna skodelica zdela precej nepraktične in zapletene. Nenehno sestričino prepričevanje (za katero sem še danes hvaležna) me je dva dni pred samim odhodom v vročo Španijo tako rečeno prisililo v nakup. In hvala bogu, da me je.

Kaj sem se v tem kratkem času uporabe torej naučila o menstrualnih skodelicah?

VEČKRATNA UPORABA NADOMESTI OBISKE TRGOVINE

Večkratna uporaba se pri sanitarnih pripomočkih ne zdi ravno higienska – to je bila prva lastnost, ki me je pravzaprav odvrnila od nakupa. In ravno ta me je po samem nakupu popolnoma navdušila! Posamezno skodelico (sama prisegam na znamko Lalicup) lahko uporabljate tudi do več let! Čiščenje je popolnoma preprosto, saj skodelico le izperemo z vodo, uporabimo pa lahko tudi blago, neparfumirano milo (v svoje telo namreč ne želimo vnašati dodatnih kemikalij – vsaj jaz ne!).

Med menstruacijo skodelico odstranimo ter njeno vsebino izlijemo. Kot omenjeno v preteklem odstavku, skodelico izperemo z vodoo ali jo s čistilnim robčkom očistimo nekajkrat dnevno. Temeljitejše čiščenje je priporočljivo predvsem po koncu vsakega mesečnega ciklusa.

RAZLIČNE VELIKOSTI ZA RAZLIČNE POSAMEZNICE

Pred samim nakupom sem podrobno preučila vsako lastnost menstrualnih skodelic – najbolj me je zmedlo ravno iskanje ustrezne velikosti. Ta je odvisna od moči menstrualnega toka, starosti uporabnice, lege materničnega vratu, aktivnega načina življenja, morebitnih zdravstvenih težav ter ostalih dejavnikov.

Izbirala sem med tremi ponujenimi velikostmi – najmanjši model (S) je namenjen ženskam s šibkim menstrualnim tokom in močnimi vaginalnimi mišicami, priporočljiv pa je tudi za posameznice zelo občutljivim mehurjem in devicam, saj je narejen iz mehkejšega silikona. Velikost M je namenjen ženskam s srednjim do močnejšim menstrualnim tokom, L pa starejšim ženskam s šibkejšimi vaginalnimi mišicami.

Različne velikosti skodelic so primerne za različne posameznice

Različne velikosti skodelic so primerne za različne posameznice

UPORABA NI TAKO ZAPLETENA, KOT SE ZDI

Zaradi popolnega neznanja sem pred uporabo menstrualne skodelice Lalicup sem podrobno sledila navodilom na spletni strani izdelka.

Pred prvo uporabo sem skodelico temeljito umila z vodo in blagim milom. Zatem sem jo v večji količini vroče vode pustila vreti 15 minut (zadostovalo naj bi že 10 minut – kot že omenjeno, pretiravanje je moja vrlina) in preverila, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Pri celotnem postopku predpriprave sem poskrbela za ustrezno higieno rok, saj sem s tem preprečila vnos škodljivih snovi v nožnico.

Mehki medicinski silikon, iz katerega je narejena menstrualna skodelica Lalicup, omogoča prepogibanje skodelice. Kot prikazano na spodnji sliki sem jo brez težav zložila v manjšo obliko za lažje vstavljanje. Obstaja pa tudi več metod prepogibanja – prepričana sem, da bi vsaka našla tisti način, ki bi ji najbolj ustrezal.

Najbolj sem se bala vstavljanja menstrualne skodelice. Po priporočilih sem jo pri prvem (in še nekaj prihodnjih) vstavljanju namazala z lubrikantom na vodni osnovi. Same najbrž veste, kako je izgledal položaj vstavljanja – noge narazen! Pri tem lahko sedite na stranišču ali pa tudi čepite. Prvih nekaj poskusov vstavljanja bo najbrž malce neprijetnih ali neuspešnih – vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Sama sem napako storila že na samem začetku (nerodnost prav tako spada na seznam mojih vrlin) – kot priporočeno, sem zloženo skodelico čvrsto prijela in jo poskušala vstaviti v spodnji del nožnice. Spregledala pa sem najpomembnejši napotek. Sprostiti bi morala vaginalne mišice, a jih nisem. Pravilno vstavljena skodelica ne povzroča bolečine ali občutka nelagodja! Po dveh neuspelih poizkusih mi je le uspelo in iskreno povedano, občutek je bil mnogo prijetnejši, kot sem sprva pričakovala.

Kolikokrat menstrualno skodelico odstranimo in izpraznimo je odvisno od vsake posameznice, pogosto pa je to manjkrat kot menjanje tampona. Seveda sem ponovno poskrbela za higieno dlani ter tokrat že prvič sprostila vaginalne mišice (iz napak se učimo!). Dno skodelice sem prijela s kazalcem in palcem ter čvrsto stisnila – ko sem začutila, da je podtlak popustil. Odstranjevanje skodelice je pravzaprav podoben vstavljanju, le, da navodilom sledimo v nasprotnem zaporedju.

Sledi le še čiščenje skodelice – njeno vsebino izlijemo v straniščno školjko, skodelico operemo ali obrišemo s čistilnim robčkom in jo ponovno vstavimo.

Uporabo menstrualne skodelice sestavlja pet preprostih korakov

Uporabo menstrualne skodelice sestavlja pet preprostih korakov

Sem se popolnoma prepustila uporabi menstrualne skodelice? Iskreno povedano, da. Lahko rečem, da sem imela nekaj težav pri vstavljanju vendar sem z nekaj vaje že naslednji dan brez težave uporabila skodelico. Zaradi vseh prednosti, ki jih vključuje uporaba menstrualnih skodelic (vključno z večjim prihrankom pri denarju) sem se brez težav privadila na življenje brez uporabe tamponov.

Z vso gotovostjo lahko rečem, da bo menstrualna skodelica na vsakem prihodnjem seznamu pakiranja. Tako se lahko v prihodnje izognem neprijetnim pogovorom s tujimi prodajalkami in zasmehovanju domačinov.