Od vseh prostorov v vašem domu potrebuje kuhinja pozornost prav sleherni dan. Če niste previdni, jo lahko čistite celo večkrat na dan. Zamudno, kajne? Preberite si, kako lahko v samo 15 minutah preidete iz nadležne umazanije v čistočo.

Težavnost: Lahka

Potreben čas: 15 minut

 1. Zgrabite vsa čistila, ki jih tudi sicer uporabljate. Ne podcenjujte vrednosti tega koraka. Poskus, da bi našli vsa čistila, kuhinjske krpe, gobice, itd, ne poje samo časa, ampak tudi povečuje število motenj, ki vam pomagajo pozabiti, kaj ste sploh delali. Zberite vse zaloge, še preden začnete.
 2. V umivalniku, polnem milnice, pustite teči vodo.
 3. Vse ostanke jedi postrgajte v smeti.
 4. Posodo, ki jo želite namakati, dajte v korito.
  Izberite posodo, ki bo vašemu pomivalnemu stroju povzročala največ težav. Tiste, najbolj umazane, dajte na dno korita. Tudi ponve in sklede napolnite s toplo milnico in jih postavite na pult.
 5. Medtem, ko se posoda namaka, se sprehodite skozi kuhinjo in z omaric in pulta poberite vse smeti.
  Ne skrbite o stvareh, ki niso na pravem mestu. Skrbite le za smeti.
 6. Vse stvari, ki ne spadajo v kuhinjo, pospravite v koš. Če imate pri pospravljanju pomočnika, lahko to stori on. Vi se osredotočite na kuhinjo in ne na predmete, ki niso na svojem mestu.
 7. Ne dovolite si biti raztreseni zaradi preureditve omaric, predalov, itd. Preprosto postavite elemente tja, kamor sodijo.
 8. Posodo dajte v pomivalni stroj ali pa jo operite ročno. Če nimate pomivalnega stroja, lahko ta proces čiščenja vzame nekoliko več časa. Če je mogoče, naj vam pomagajo tudi drugi družinski člani.
 9. Pobrišite pult, izperite gobice in krpe. Ne odpirajte mikrovalovne pečice, tudi toasterja ne. Samo na hitro ga obrišite.
 10. Pomijte ali posesajte tla.
 11. Odnesite smeti.

Še nekaj hitrih nasvetov:

 • Več ljudi je v hiši, dlje bo čiščenje trajalo. Vendar to tudi pomeni, da imate na razpolago dodatno pomoč.
 • Čistite po večerji, saj lahko opravila razdelite med ostale družinske člane.
 • Naučite družino, da vsak član po jedi spere svoj krožnik. To vam lahko prihrani ogromno časa!
 • To hitro čiščenje je zasnovano za vsakodnevno vzdrževanje. Kljub tej rutini bo potrebno kuhinjo očistiti precej bolj temeljito.

Ne spreglejte: Kako kar najdlje ohraniti čisto kopalnico?