O tem kaj pilates je, zakaj se z njim ukvarjati in kako vpliva na telo, je zapisanega ogromno (podrobneje o pilatesu si preberi tukaj). Pa ste se kdaj vprašali, kako pa vam lahko pilates pomaga čisto tako – na konkretnih primerih, v vsakdanjem življenju. Kaj se bo najbolj spremenilo in kje boste opazili največjo razliko?

Prva stvar, ki jo boste opazili že po dobrem mesecu dni pilates vadbe je, da se boste med hojo in sedenjem (še posebej med dolgim sedenjem v službi) držali veliko bolj pokončno in pravilno – saj boste s pilatesom okrepili predvsem mišice trupa ter postavili hrbtenico in vse sklepe v položaj, kjer morajo biti. Začeli se boste zavedati, da je vaša hrbtenica kot loto srečka in res ni vseeno, kako dvigujete bremena, otroke, nosite košaro v trgovini, se vstajate iz postelje, celo kakšen gib naredite pri bočnem parkiranju avtomobila. Že en sam napačen gib (da o ponavljajočih se gibih sploh ne govorimo) lahko namreč kaj hitro pomeni resne težave s hrbtenico – npr. zdrs medvretenčne ploščice ali hernija, ukleščen živec, pojav kroničnih bolečin, obraba vretenc, itd.. Z redno pilates vadbo boste enkrat za vselej vse nepravilne gibalne vzorce spremenili v pravilne in še pomembnejše, jih AVTOMATIZIRALI. Tako se boste tudi pri drugih športih gibali bolj varno in pravilno. Naučili se boste dihati s polno kapaciteto pljuč. V vsakdanjem življenju zaradi hitrega tempa in stresa večino časa dihamo samo z zgornjimi mešički pljuč, kar na celoten organizem vpliva zelo slabo. Kisik je namreč naše življenje, osnovna hrana naših celic in večja, kot bo naša kapaciteta pljuč, več kisika bomo vnašali v svoj organizem ter boljše bo naše počutje. Eden izmed temeljnih principov pilatesa je ozaveščanje telesa – postavitve telesa, položaja rok in nog, gibov, ki jih izvajamo, stopnje napora, ki ga je naše telo sposobno prenašati. Vse to vas bo izurilo v tem, da se boste potreb svojega telesa veliko boljše zavedali tudi izven vadbenih dvoran. Naučili se boste slišati, kdaj potrebujete počitek, kdaj je čas za delovanje in veliko hitreje boste opazili vse morebitne spremembe tako v telesu kot počutju. Ker je pilates edina vadba, s katero načrtno krepimo mišice medeničnega dna, boste s tem preventivno delovali pred nastankom urinske inkontinence, izboljšalo pa se bo celo vaše spolno življenje.

Odločitev, ali je pilates vadba, s katero bi se morali začeti ukvarjati, seveda prepuščam vam. Jaz sama lahko z vami podelim zgolj to, da je pilates del mojega življenja že skoraj 15. let in vse napisano zgoraj so poleg mojih lastnih izkušenj, predvsem izkušnje naših vadečih. Skozi naše roke je šlo v 9. letih obstoja Pilates centra Tanergija že skoraj 9.000 ljudi, ki pa se prav zaradi teh pozitivnih učinkov pilatesa iz sezono v sezono vračajo po še. Za več informacij mi lahko pišete na mailto:info@tanergija.si.

Sem Tanja Želj, po poklicu profesorica športne vzgoje in ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Stremim k temu, da živim svoje poslanstvo in v vsaki preizkušnji iščem izziv in motivacijo za pogumne korake naprej. Za mano je nekaj zahtevnejših življenjskih preizkušenj in vsaka me je na nek svoj način obogatila in naredila še boljšo, čeprav je bilo težko. Zelo uživam tudi v vlogi mame. In zelo uživam, ko vidim, da naši obiskovalci popravijo svojo držo telesa, postanejo močnejši, gibčnejši ali pa dosežejo pri sebi kak drugi premik naprej. Tukaj sem zato, da tudi vas premaknem naprej. Ste pripravljeni narediti korak naprej – zase? (Foto: Iztok Dimc)