Odločila si se za uporabo menstrualne skodelice – odlično! Zdaj je na tebi, da jo pravilno čistih in ohranjaš v karseda dobrem stanju. Kako to storiti, vprašaš? Pred tabo je podroben vodič, ki ti bo pomagal pri oskrbi tvoje prve menstrualne skodelice!

STERILIZACIJA

Pred prvo uporabo je obvezno temeljito čiščenje. Pred vsakim rokovanjem s skodelico je treba seveda naprej poskrbeti za higieno naših rok – tako se boš izognila vnašanju škodljivih snovi v nožnico. Ko si roke umiješ z blagim milom ter toplo vodo, enako stori z menstrualno skodelico, nato pa jo v večji količini vode pusti vreti približno 5-10 minut.

ČIŠČENJE 

  1. Ob praznjenju skodelice, LaliCup preprosto opereš z vodo – lahko tudi s tisto iz plastenke! Da se izogneš razbarvanju in neprijetnemu vonju, najprej uporabi hladno vodo, zvečer pa ob izpraznjenju za čiščenje uporabi tudi ne parfumirano milo.
    Kamorkoli greš, s sabo vzemi majhno pakiranje krpic – morda se znajdeš v situaciji, kjer voda ne bo na voljo (na primer izlet v naravo, ali pa na javnih straniščih).
  2. Pogostost čiščenja menstrualne skodelice je odvisno od posameznice – v povprečju uporabnice skodelico izpraznijo 2 – 4 dnevno, zato jo tudi tolikokrat na dan očistijo. Za temeljitejše čiščenje oziroma sterilizacijo pa se večina odloči po koncu vsakega mesečnega ciklusa.
  3. Nekatere uporabnice se odločajo tudi za čiščenje menstrualne skodelice s pomočjo pomivalnega stroja, vendar tega ne priporočamo – močni detergenti lahko namreč poškodujejo površino skodelice in še huje – dražijo sluznico v nožnici.
  4. Dodaten nasvet za ohranjanje menstrualne skodelice pa je, da jo shranjujete v posebni lalicup vrečki, ki jo dobite ob nakupu. S tem ohranjate barvo ter preprečite, da skodelica ne pride v stik s prahom in bakterijami. Vrečko lahko po potrebi tudi operete.
LaliCup v vinski barvi

LaliCup v vinski barvi