Obstajajo številne strategije, ki nam pomagajo v boju proti majhnim izbirčnežem, ki staršem včasih povzročajo veliko težav. Med odraščanjem večina “problematičnih” otrok sprejme različno prehrano, za obdobje, ko trajajo bitke za družinsko mizo pa vam prinašamo sedem nasvetov za boljšo oziroma lažjo prehrano otrok.

Upoštevajte tek svojega otroka

Če otrok ni lačen, ga ne silite k obroku ali prigrizku. Prav tako ga ne podkupujte in ne spodbujajte, da „poliže“ krožnik. Takšno vedenje lahko samo poveča željo po boju proti hrani, otrok pa bo čas kosila povezoval z anksioznostjo in frustracijo. Otroku postrezite majhne porcije, na ta način se ne bo ustrašil velike količine hrane, hkrati pa mu boste dali možnost, da zaprosi za več.

Upoštevajte rutino

Obroke in prigrizke ponudite vsak dan približno ob istem času. Zraven postrezite še majhne količine sadnega soka ali mleka, med obroki pa otroku ponujajte navadno vodo.

Bodite potrpežljivi z novimi živili

Majhni otroci se novih živil pogosto dotikajo, jih ovohavajo ali pa jemljejo drobne zalogaje in jih nato pljunejo ven. Večina otrok zahteva ponavljajočo izpostavljenost novim živilom, „problematični“ otroci pa novo živilo običajno sprejmejo šele po 10 do 16 izpostavitvah. Spodbujajte otroka, da okusi novo živilo s tem, da govorite o barvi, obliki, teksturi in aromi hrane, in ne zgolj o tem, kako je določeno živilo odličnega okusa. Pomagate si lahko tako, da novo živilo postrežete zraven priljubljenega kosila otroka.

Naj bo zabavno

Hrano narežite v majhne, nenavadne oblike in postrezite kot tako imenovan finger food – tanke rezine jabolka so lahko polmeseci, avokado ali jajce kot čoln, rezine banane so lahko koleščka, brokoli pa krošnja drevesa. Lahko pa si pomagate z okusnimi in zabavnimi izdelki Milk Tiger iz Zotta. Vaše otroke bodo posebej navdušili sirni prigrizki Milk Tiger z zabavnimi motivi živali, ki jih lahko otroci zbirajo, menjajo med sabo in se z njimi igrajo. Takšna hrana se lahko ponudi kot prigrizek, poleg tega, da bo prevzela domišljijo vašega otroka, jo lahko zaužije mimogrede, med igro. Če vaš otrok raje pije, pripravite okusne in hranljive smutije na osnovi sadja, mleka, jogurta in zelenjave.

Vključite otroka kot majhnega pomočnika

Pri nakupu živil prosite otroka, naj vam pomaga izbrati sadje, zelenjavo in druga želena živila. Ko ste doma, otroka spodbujajte, da vam pomaga pri pomivanju zelenjave in sadja, mešati mešanico ali pogrniti mizo.

Zmanjšajte možnost odvračanja pozornosti od hrane

V času kosila izklopite televizijo in druge elektronske naprave. Tako boste pomagali otroku, da se osredotoči na hrano. Upoštevajte, da televizijske reklame, ki oglašujejo sladkarije med otroškim programom, spodbujajo otrokovo željo po sladki hrani.

 Bodite vzor svojemu otroku

Eden od najboljših načinov, da pomagate otroku pri oblikovanju prehranjevalnih navad je, da mu pokažete svoje dobre navade.