Poseben vonj – njegove prisotnosti se ne zavedaš. Ampak v trenutku, ko vstopiš v odišavljeno sobo, te po celotnem telesu preplavi prijeten občutek. Je to spomin ali kaj drugega?

Kakorkoli, ni potrebno dvakrat poudarjati, da je ta občutek za nas ne samo prijeten, ampak tudi zaželen. Kdo si ne želi biti miren in spokojen? In to v lastnem domu?

Ne spreglejte trikov, s katerimi si boste v svojem domu ustvarili prijetne občutke pripadnosti in svežine:

Prijeten dom dišave za dom

1. Najprej ugotovite, kdo so krivci za morebiten neprijeten vonj.

V vašem domu, hočete ali nočete, obstajajo različni viri vonjav: živali, hrana, kroženje zraka, dim, preproge, tapete in tako naprej. Najprej boste morali ugotoviti, od kje ta vonj sploh prihaja. Ker v svojem domu verjetno živite že nekaj časa, sčasoma postanete za vonjave neobčutljivi. Zato boste morda morali za nasvet vprašati še prijatelja ali soseda.

2. Nihče ne mara zatohlih vonjav.

Če čutite, vohate in vidite plesen, potem resno razmislite o reševanju tega problema. Morda boste morali prepleskati stene ali nadomestiti staro preprogo.

3. Hišni ljubljenčki – radi jih imamo, ampak roko na srce, v stanovanju puščajo določen vonj.

Vonjave hišnih ljubljenčkov se vpijajo v preproge, blazine in v pohištvo. Vonj omilite tako, da redno (parno) čistite preproge in redno sesate/pomivate. Razmislite tudi o uporabi otroškega pudra – nanesite ga na preprogo in temeljito posesajte.

4. Hrana. Za redno odnašanje smeti zadolžite svoje otroke!

Hrana, ki jo kuhamo ali pa shranjujemo, predstavlja močan vir (pogosto neprijetnega) vonja. To ne pomeni, da boste morali spremeniti svoje kuharske navade, ampak le to, da boste morali izboljšati rutinsko čiščenje in zračenje. Ne pozabite na redno odnašanje smeti ali celo na dvojno spravljanje v vreče, če je potrebno. Če ste po obroku prezaposleni s pospravljanjem posode, za redno odnašanje smeti zadolžite partnerja ali otroke.

5. Slabo kroženje zraka.

Problem je mogoče rešiti z rednim odpiranjem oken.

6. Spremenite svoj dom v prijetno in domače zatočišče.

Ko boste rešili vse zgornje probleme, boste morali doma sprejeti nov režim, ki bo vaš dom spremenil v pravo oazo sprostitve. Za to si vzemite čas in verjemite, da se boste v svojem domu počutili veliko bolje. Tudi gostje bodo opazili razliko! Kako torej domu dodati piko na i? Tako, da svoj dom odišavite z nežnimi vonji naravnih eteričnih olj.

Še nekaj konkretnih predlogov, kako lahko doma uporabite eterična olja:

Prijetno aromatičen kamin: na večji kos lesa dajte 5 kapljic najljubšega eteričnega olja. Pustite delovati vsaj 15 minut in se prepričajte, da se eterično olje v les dobro vpije. Nato dajte poleno v ogenj.

Odstranite cigaretni vonj: združite 4 kapljice eteričnega olja rožmarina, 4 kapljice čajevca, 4 kapljice evkaliptusa in 8 kapljic limone z 1 dcl vode. Vse skupaj zlijte v stekleničko z razpršilom. Pred vsako uporabo dobro pretresite, mešanico pa pošpricajte tam, kjer se cigareti najbolj vonjajo.

Odstranite neprijeten vonj, ki prihaja iz smeti: dajte 1-3 kapljice eteričnega olja Spice hearts na blazinico vate, to pa postavite na dno smeti.

Odišavite wc prostor: za to mešanico dajte 3 kapljice olja Orient dream na notranjo stran zvitka wc papirja.

Vse naštete in tudi druge dišave za vaš dom so na volji v spletni trgovini www.trgovina-organic.si.

Trgovina Organic