Kljub temu, da ženske načeloma svoje telo poznamo in precej dobro vemo, kako deluje, pred nami ostane skrito marsikaj. Tega se zavemo pri prvem obisku ginekologa, včasih med seksom, največkrat pa med menstruacijo–med “tistimi dnevi” nas spremljajo nenehna čustvena nihanja, krči, povečana lahkota in podobno. Seveda pa se vsaka izmed nas kmalu seznami z raznimi rešitvami, s katerimi lahko poskrbimo za svoje zdravje, udobje in dobro počutje.

Ena izmed takšnih je tudi menstrualna skodelica, ki je marsikatero uporabnico naučila nekaj novega, povsem neznanega o ženskem telesu. Da skodelica pravilno deluje (in ob tem omogoča varnejše in predvsem udobnejše dneve menstruacije) pa mora biti pravilno nameščena. Zato je izjemno pomembno pobližje spoznati maternični vrat ter mišice medeničnega dna.

Maternični vrat

Maternični vrat ali cervix je spodnji del maternice, ki povezuje maternico in nožnico, pri kateri kri zadrži menstrualna skodelica. Slednjo pozicioniramo nekaj centimetrov pod maternični vrat, ki se skriva globoko v nožnici.

Napačno vstavljena skodelica lahko pritiska na maternični vrat, kar povzroča nelagodje ali celo rahlo bolečino. Ker pa se lokacija materničnega vratu razlikuje od ženske do ženske, jo morate poiskati same! S prsti prodrite v nožnico, dokler ne začutite oblaste zatrdline z jamico, podobno nosni odprtini. Na sredini se nahaja vaš maternični vrat.

Kje s nahaja maternični vrat?

Kje s nahaja maternični vrat?

Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna opravljajo ogromno pomembnih nalog—podpirajo nožnico, maternico, črevesje, mehur in danko ter zagotavljajo njihovo ustrezno delovanje. S krepitvijo teh mišic prispevate normalnemu pretoku urina, preprečevanju inkontence, povečevanju užitka v spolnosti ter mnogim ostalim prednostim.

Mišice lahko okrepite s pomočjo Keglovih vaj (več o izvajanju vaj si preberite tukaj), dovolj je le dva- do trikrat dnevno po 5 minut. Izvajate pa jih lahko kadarkoli in kjerkoli–med sedenjem za mizo, sproščanjem na kavču … Za dodatno krepitev vaginalnih mišic lahko pri izvajanju vaj uporabljate tudi vaginalne kroglice, ki z vsakim gibom spodbujajo krepitev vaginalnih mišic.

Joyballs za učinkovitejše Keglove vaje!

Joyballs za učinkovitejše Keglove vaje!

Želiš izvedeti več? Obišči spletno stran LaliCup!