Ko se prvo vratno vretence (atlas) premakne iz svoje pravilne lege (kar se zgodi pri kar 98 % ljudi), začne ledveni del hrbtenice to kompenzirati. Kar pomeni, da se zadnje ledveno in prvo križno vretence stisneta skupaj. To pa privede do različnih zdravstvenih težav.

Najpogostejša težava so bolečine v ledvenem delu. To je posledica stisnjenih vretenc, ki posledično stisnejo tudi mišice v ledvenem delu, te mišice pa začno pritiskati še na lokalne živce. To lahko čutite kot bolečino ali pekoč občutek (lumbago).

Križnične kosti, ki se raztezajo od ledvenega dela hrbtenice do trtice, so povezane z malo elastično membrano (dura), ki povezuje križnico in lobanjsko dno vzdolž celotne hrbtenjače. Premaknjen atlas prenese napetost na omenjeno membrano, ki povezuje križnico (dura) in lobanjo – in naprej  na mišice na ledveno-križnični regiji. Ko so mišice kronično v tem položaju, vas lahko uščipne v križu, se razvije išias ( mišice pritisnejo na živec ishiadicus) ali imate na splošno težave pri sedenju, vstajanju in tako naprej.

Bolečina v hrbtu posledica atlasa

To pa še ni vse. Ker so vretenca stisnjena, je večja možnost za nastanek hernie disca. To pomeni, da vam medvretenčna ploščica (disc) zdrsne ven. Kar povzroči kroničen pritisk na živce v ledvenem delu in nenehne bolečine. Da zadeva ni tako nedolžna se kaže tudi na deformaciji hrbtenice. Torej pride do neozdravljivih degenerativnih sprememb, ki ji ortopedi označijo kot izravnano ledveno lordozo. Zraven tega je pogost tudi utesnjen spinalni kanal.

Hernia disc bolečine v hrbtu

Ne skrbite, zadeva ni tako črna. Večino stvari se z nastavitvijo atlasa omili ali celo odpravi. Torej, ko se atlas naravna nazaj v pravilni položaj (s tako imenovano atlasPROfilax metodo), kompenzacija hrbtenice ni več potrebna. Kar pomeni, da se sprosti pritisk na vretenca (če je že hernia diska prisotna, se v 40 %  disk sam povleče nazaj), mišice se sprostijo, kar sprosti tudi napetost na živce. Z drugimi besedami, bolečine prenehajo. In ker ni več napačnih sil na hrbtenico, se lahko sprostijo tudi spinalni kanal in živci.

Več informacij dobite tudi na spletni strani www.atlasprofilax-slo.si.